Wiktor Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 tak bo jak chłodzimy zanurzeniową, to ze 100 do 80 schodzimy w kilka minut, a zostawiając to do swobodnego chłodzenia, podczas chłodzenia w przepływie, produkcja DMSu jest znacznie większa. Nie wiem po co wyważać otwarte drzwi i kombinować z lodem albo jakimiś innymi wynalazkami podczas gdy zwykła chłodnica zanurzeniowa doskonale się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 A jak zostawiam piwo na noc do wystygnięcia to pewnie DMS jest taki, że głowa boli i bakterie szaleją ? co do lodu to to powiedzenie z "otwartymi drzwiami" już mnie irituje. Co ztego, ze ktoś wymyśłił chłodnicę. Wody idzie w kanał straszne ilości. Dlaczego nie szukać alternatywnych metod ? Tylko dlatego, że już ktoś wpadł na jakis pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 A jak zostawiam piwo na noc do wystygnięcia to pewnie DMS jest taki, że głowa boli i bakterie szaleją ? Jeżeli masz naprawdę czysty proces, możesz zostawić piwo do rana, nie powinno się poważnie zainfekować. Co do DMS - należy uważać przy piwach z dużym udziałem słodu pilzneńskiego, w innych nie powinno być problemu. Lód wrzucany do brzeczki - teoretycznie może działać, ale policz, ile tego lodu musiało by być, jak bardzo rozcieńczyłby brzeczkę. Licząc zgrubnie 20L brzeczki 100* + 20L lodu 0* da 40 litrów mieszanki 50*. Trudno też wymyślić wystarczająco sterylny proces przygotowania takiej ilości lodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Coder, zgadza się tak. Tak mi tylko do głowy wpadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Lód wrzucany do brzeczki - teoretycznie może działać, ale policz, ile tego lodu musiało by być, jak bardzo rozcieńczyłby brzeczkę. Licząc zgrubnie 20L brzeczki 100* + 20L lodu 0* da 40 litrów mieszanki 50*.Trudno też wymyślić wystarczająco sterylny proces przygotowania takiej ilości lodu. Obliczenia nie sa poprawne, zapomniałeś o cieple topnienia. Zamieszenie równych objętości wody wrzącej i lodu o temperaturze 0°C da w efekcie mieszaninę o temperaturze około 20°C. Inna sprawa to ta, że brzeczka musiały by mieć 2x większą gęstość od docelowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Ale już schłodzenie do 40 °Blg w pełni mnie satusfakcjonuje. Czyli jak wyglądać powinna proporcja brzeczki do lodu skoro pół na pół daje 20 °C to 3/1 powinno dać 40 °Blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Licząc zgrubnie 20L brzeczki 100* + 20L lodu 0* da 40 litrów mieszanki 50*. Obliczenie jest prawdziwe tylko dla wody o temp. 0°C. W przypadku lodu jest jeszcze ciepło topnienia, które wynosi 334 kJ/kg. Ciepło właściwe wody to 4,19 kJ/kgC, brzeczki pewnie mniej, powiedzmy 4 kJ/kgC. Jeśli wziąć pod uwagę ciepło, jakie odbierze lód ogrzewając się z -18°C do 0°C oraz woda z 0 °C do 20 °C to potrzebujemy ok. 14 kilogramów lodu. Tak więc nie ma to większego sensu, zamiast 20 litrów brzeczki 12 °Blg będziemy mieli 34 litry o ekstrakcie ok. 7,5 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Licząc zgrubnie 20L brzeczki 100* + 20L lodu 0* da 40 litrów mieszanki 50*. Obliczenie jest prawdziwe tylko dla wody o temp. 0°C. W przypadku lodu jest jeszcze ciepło topnienia' date='[/quote'] Spóźniłeś się o 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Ale już schłodzenie do 40 °Blg w pełni mnie satusfakcjonuje. Czyli jak wyglądać powinna proporcja brzeczki do lodu skoro pół na pół daje 20 °C to 3/1 powinno dać 40 °Blg ? Patrz w co klikasz bo (póki co) temperatury w °Blg nie wyrażamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 ale możesz przygotować gęstszą brzeczkę którą rozrzedzisz właśnie takim lodem. Oczywiście wspomóc przy tym można sie zwykłą chłodnicą i użyć mniej lodu, albo zastosować zamrożone PET, bez dalszych kombinacji. Przy warzeniu sprawdzę taką metode i opiszę efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Ale już schłodzenie do 40 °Blg w pełni mnie satusfakcjonuje. Czyli jak wyglądać powinna proporcja brzeczki do lodu skoro pół na pół daje 20 °C to 3/1 powinno dać 40 °Blg ? Patrz w co klikasz bo (póki co) temperatury w °Blg nie wyrażamy w pracy jestem skupić się nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Licząc zgrubnie 20L brzeczki 100* + 20L lodu 0* da 40 litrów mieszanki 50*. Obliczenie jest prawdziwe tylko dla wody o temp. 0°C. W przypadku lodu jest jeszcze ciepło topnienia' date='[/quote'] Spóźniłeś się o 10 minut Trzeba sobie czasem zrobić przerwę od forum i trochę popracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 ale możesz przygotować gęstszą brzeczkę którą rozrzedzisz właśnie takim lodem. Oczywiście wspomóc przy tym można sie zwykłą chłodnicą i użyć mniej lodu, albo zastosować zamrożone PET, bez dalszych kombinacji. Przy warzeniu sprawdzę taką metode i opiszę efekty. Kombinujesz jak koń pod górę. Jeśli lód będzie w butelce, to wymiana ciepła będzie dużo mniej efektywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 (edytowane) Ale już schłodzenie do 40 °Blg w pełni mnie satusfakcjonuje. Czyli jak wyglądać powinna proporcja brzeczki do lodu skoro pół na pół daje 20 °C to 3/1 powinno dać 40 °Blg ? Tak prosto niestety to nie jest. Usiadłem i policzyłem i wyszło mi, że potrzeba 10kg lodu o temperaturze -10°C by schłodzić 20l brzeczki 100°C do temperatury 40°C Co ciekawe, różnice nie są wielkie czy lód ma 0°C (wówczas potrzeba 10,5kg) czy -18°C (wówczas 9,8kg) I jeszcze jedno: zejście do 79°C (poniżej krytycznych 80°C) wymaga dodania 2,6kg lodu -18°C Edytowane 10 Czerwca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Trudno też wymyślić wystarczająco sterylny proces przygotowania takiej ilości lodu. A ja wymyśliłem bardzo prosty sposób: zamrozić r-r roboczy ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Cześć. Gratuluje niebywałej wręcz spostrzegawczości. Po pierwsze - powtórzył się tylko jeden link. Po drugie - post mój i Alkosa dzieli jakieś 30 sekund, nietrudno więc domyślić się skąd ta powtórka. Nie miałem na myśli powtórki linków w postach Twoim i Alkosa, a tylko i wyłącznie Twój post: Albo postarać się skopiować jakieś ciekawe rozwiązanie fabryczne, np takie: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html , albo bardzo ciekawe z płytowego wymiennika ciepła: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html ,według opisu schładza od wrzenia (w przybliżeniu) 38 litrów piwa w ciągu 5 minut, zużywając 100l wody. Jak na mój gust to są dwa linki do tej samej strony, natomiast z tresci posta wynika że powinny być do różnych produktów. Przepaszam jesli moja spostrzegawczośc uraziła Twoje ego. Ok, to ja przepraszam, zupełnie opacznie zrozumiałem Twojego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 (edytowane) scooby_brew jak się sprawda Twoje rozwiązanie ?czy jest to wydajniejsze od tradycyjnej chłodnicy ? Podoba mi się Ma swoje plusy i minusy. Plusy: + wysoka wydajność, duża oszczędność wody, + rozwiązanie to jest w zasadzie identyczne do chłodziarek płytowych używanych w ?dużych? browarach, Minusy: - koszt i czas budowy jest wyższy od chłodziarki zanurzeniowej - trudniej jest to wyczyścić/ wysterylizować, chociasz z drugiej strony jeżeli używasz pompy, to nie będzie z tym problemu - Raczej nie możesz wrzucać chmielu w granulacie prosto do kadzi warzelnej, bo zapcha ci to chłodziarkę. Musisz wtedy albo używać całych szyszek w siatkach do chmielenia albo zbudować sobie tzw. hopback, t.j. osobny pojemnik-filtrator do chmielenia podobne jak są używane w ?dużych? browarach. Edytowane 11 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 no i jestem po próbach chłodzenia brzeczki chłodnicą do destylatu. Wydajność niezbyt rewelacyjna, bo schłodziło mi do ok. 35 °C, ale za to czas fajny, bo poszło 50 litrów w 40 minut, przy zużyciu ok. 60 litrów wody. Jestem usatysfakcjonowany efektami. Pracuję jeszcze nad dodatkowymi zwojami, albo płaszczem na gar, żeby dodatkowo wykorzystać wodę wypływającą z chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się