Belzebub Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 czy ktoś wykorzystywał moze chłodnicę (taką samoróbkę - pojemnik ze spiralą) do destylacji z przeznaczeniem do browaru ? Brzeczka płynie rurką do fermentatora a chłodzi ją przepływająca przez pojemnik woda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Nie robiłem tego, ale Twój pomysł podoba mi się. Trzeba by poświęcić chyba więcej czasu na czyszczenie i sterylizowanie takiego układu. Tradycyjna metoda jest według mnie lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Nie robiłem tego, ale Twój pomysł podoba mi się. Trzeba by poświęcić chyba więcej czasu na czyszczenie i sterylizowanie takiego układu. Tradycyjna metoda jest według mnie lepsza no niby tak, tylko i tu i tu rurka, w jednym wypadku brudzi się na zewnątrz w innym wewnątrz, a czyścić mozna poprzez przepuszczenie detergentu i płynu do sterylizacji. Zastanawiałem się nad wydajnoscią etgo układu, jednak destylat płynie inaczej . Obawiam się, ze chłodzenie w przepływie może powodowac większe zużycie wody, choć powierzchnia chłodzenia jest relatywnie (w porównaniu z pojemnością pojemnika) duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 hehe policz sobie powierzchnię wymiany ciepła takiej chłodnicy do destylacji przy przepływie 50ml/min to może i się wychłodzi ale powyżej to musisz zastosować koło 5-10 m fi 10-12 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Co do czyszczenia chłodnicy po takim użyciu to jeśli się to zrobi zaraz po zabiegu to nic nie powinno się stać. Słyszałem też o zamykaniu w tak używanej chłodnicy jakiegoś płynu (chyba z sodą kaustyczną czy pirosiarczanem). Po prostu korek na wejsciu i wyjściu a w środku "zabijacz bakterii" i nic nie ma prawa tam się rozwinąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Co do czyszczenia chłodnicy po takim użyciu to jeśli się to zrobi zaraz po zabiegu to nic nie powinno się stać. Słyszałem też o zamykaniu w tak używanej chłodnicy jakiegoś płynu (chyba z sodą kaustyczną czy pirosiarczanem). Po prostu korek na wejsciu i wyjściu a w środku "zabijacz bakterii" i nic nie ma prawa tam się rozwinąc. Taa... dzisiaj mieliśmy dyskusję bo w lato zaczyna nam w laboratorium kwitnąć na zielono woda redestylowana i roztwory tiosiarczanu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Napisz jaka długość rurki i średnica. A najlepiej przepuść kilka litrów wrzątku i zbadaj wydajność. Zastanawiałem się kiedyś nad taką zabawą i chętnie poznam wyniki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 BNP własnie wiem, że może rewelacji nie ma, ale kto wie.. pewnie będę musiał ograniczyć przepływ, żeby nie szło za szybko. Co do średnicy rurki to można sprawdzić, ale długość niemożliwe, bo zwój zamknięty jest w puszce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 @Belzebub To nie możliwe by taka chłodnica wychłodziła ci brzeczkę. ja swą zanurzeniową koło 3m miedzi fi jak pamiętam 14mm przerobiłem na przepływową i nie dawała rady wychłodzić brzeczki w rozsądnych przepływach. Tak więc lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 BNP własnie wiem, że może rewelacji nie ma, ale kto wie.. pewnie będę musiał ograniczyć przepływ, żeby nie szło za szybko. Co do średnicy rurki to można sprawdzić, ale długość niemożliwe, bo zwój zamknięty jest w puszce. Nie da rady zrobić tego w sensowny sposób. Wnikanie ciepła przy wolnym przepływie jest bardzo słabe. Płytowe wymienniki o powierzchni wymiany ciepła 10x większej niż 12m rurka fi 14mm ledwo dają radę schłodzić brzeczkę do 40°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 ja próbowałem przez chłodnicę z podwójnym płaszczem, efekt marny, szybciej było wstawić wiadro do zlewu i puścić zimną wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 no i jasne, znaczy trzeba odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Odnośnie sterylizacji to puszczamy wrzątek a po chwili odkręcamy kran z wodą chłodzącą. Wrzątek sterylizuje a szkło boro krzemowe powinno bez problemu przeżyć mały szok termiczny. http://www.euro-win.pl/sklep/product_info.php?products_id=209 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 żadna laboratoryjna chłodnica szklana nie da rady z rozsądnym przepływem brzeczki. Po za tym trzeba uwzględnić to że brzeczka sobie cały czas powoli sama stygnie. I to może powodować przy 80°C DMS a przy 30°C infekcje. O tym też należy pamiętać że my powoli sobie przepływowo chłodzimy a tam w kotle powoli stygnie i się mogą tam mało fajne rzeczy dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 żadna laboratoryjna chłodnica szklana nie da rady z rozsądnym przepływem brzeczki. Po za tym trzeba uwzględnić to że brzeczka sobie cały czas powoli sama stygnie. I to może powodować przy 80°C DMS a przy 30°C infekcje. O tym też należy pamiętać że my powoli sobie przepływowo chłodzimy a tam w kotle powoli stygnie i się mogą tam mało fajne rzeczy dziać. Dlatego, między innymi na naszej wiki, można przeczytać że brzeczka powinna się cały czas gotować w czasie chłodzenia chłodnicą przepływową, to jednak spore wyzwanie dla sprawności chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 dlatego nie ma co kombinować, 10 metrów miedzi w spirale zwinąć i tym chłodzić. Łatwo ze sterylizacją bo wystarczy tylko na 15 minut przed końcem włożyć wodę puścić i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Robia takie specjalnie do piwa, z plaszczem chlodzacym: http://www.northernbrewer.com/brewing/chillzilla.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Albo postarać się skopiować jakieś ciekawe rozwiązanie fabryczne, np takie: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html, albo bardzo ciekawe z płytowego wymiennika ciepła: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html, według opisu schładza od wrzenia (w przybliżeniu) 38 litrów piwa w ciągu 5 minut, zużywając 100l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 no taki wymiennik płytowy już prędzej, zwłaszcza że te nowej generacji są naprawdę wydajne... można nawet taki kupić w jednym z polskich sklepów piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Cześć Albo postarać się skopiować jakieś ciekawe rozwiązanie fabryczne, np takie: ..... Dałeś te same linki .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Cześć Dałeś te same linki .... Gratuluje niebywałej wręcz spostrzegawczości. Po pierwsze - powtórzył się tylko jeden link. Po drugie - post mój i Alkosa dzieli jakieś 30 sekund, nietrudno więc domyślić się skąd ta powtórka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 czy ktoś wykorzystywał moze chłodnicę (taką samoróbkę - pojemnik ze spiralą) do destylacji z przeznaczeniem do browaru ?Brzeczka płynie rurką do fermentatora a chłodzi ją przepływająca przez pojemnik woda ? Ja zbudowałem taką chłodnicę przeciwbieżną. Woda przepływa w wężu gumowym w górę, w odwrotnym kierunku zpływa brzeczka w rurce miedzianej w środku gumowego węża: http://www.piwo.org/forum/t1353-Chlodnica-przeciwbiezna.html Kliknij na poszczególne zdjęcia żeby je powiękrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Cześć. Gratuluje niebywałej wręcz spostrzegawczości. Po pierwsze - powtórzył się tylko jeden link. Po drugie - post mój i Alkosa dzieli jakieś 30 sekund, nietrudno więc domyślić się skąd ta powtórka. Nie miałem na myśli powtórki linków w postach Twoim i Alkosa, a tylko i wyłącznie Twój post: Albo postarać się skopiować jakieś ciekawe rozwiązanie fabryczne, np takie: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html , albo bardzo ciekawe z płytowego wymiennika ciepła: http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/wort-chillers/counterflow-chillers/chillzilla.html ,według opisu schładza od wrzenia (w przybliżeniu) 38 litrów piwa w ciągu 5 minut, zużywając 100l wody. Jak na mój gust to są dwa linki do tej samej strony, natomiast z tresci posta wynika że powinny być do różnych produktów. Przepaszam jesli moja spostrzegawczośc uraziła Twoje ego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 żadna laboratoryjna chłodnica szklana nie da rady z rozsądnym przepływem brzeczki. Po za tym trzeba uwzględnić to że brzeczka sobie cały czas powoli sama stygnie. I to może powodować przy 80°C DMS a przy 30°C infekcje. O tym też należy pamiętać że my powoli sobie przepływowo chłodzimy a tam w kotle powoli stygnie i się mogą tam mało fajne rzeczy dziać. Dlatego' date=' między innymi na naszej wiki, można przeczytać że brzeczka powinna się cały czas gotować w czasie chłodzenia chłodnicą przepływową, to jednak spore wyzwanie dla sprawności chłodnicy.[/quote'] Ale o co kaman ? JAk się chłodzi zanurzeniową w garze to nie ma DMS i infekcji a jak chłodzi się samo z siebie to już sie mogą pojawić ??? a tak off top a myśłał ktoś o chłodzeniu brzeczki lodem. Myślałem o dwóch metodach : 1. chłodzenie lodem z przegotowanej wody dodanym bezpośrednio do brzeczki (przy czym trzeba uwzględnić tą ilość wody przy wysładzaniu/gotowaniu - może spaść wydajność). 2. chłodzenie zamrożonymi butelkami PET ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 scooby_brew jak się sprawda Twoje rozwiązanie ? czy jest to wydajniejsze od tradycyjnej chłodnicy ? Podoba mi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się