baha Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Witam, naczytałam się ot ej idealnej wodzie dla piwowarów, czy faktycznie mam się przejmować jakie stężenie jonów ma moja woda i robić dogłębne analizy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 browar to nie apteka !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 To zalezy od Twojego stopnia zaawansowania, skład wody ma bardzo subtelny wpływ na smak piwa, żeby go zauważyć trzeba już robić naprawdę czyste i poprawne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Przy tylu warkach jak Coder zaczniesz widzieć zapewne różnice. Do 50 możesz sobie darować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Są tacy, co po 10 warkach już wiedzą co i jak. Ja i po 130 nie czuję, żebym nad wszystkim panował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 woda.... hmm wiem że mam bardzo twardą, w krakowie, a w warszawie mięką i jak dla mnie jakaś niewielka różnica jest, ale myślę że tylko dla tego że mam zero powtarzalności podczas zacierania, więc na początek nie ma co się przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 subtelna różnica powiadacie. Tak więc się nie przejmuję, mój mąż wypije wszystko co nazywa się piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 subtelna różnica powiadacie. Tak więc się nie przejmuję, mój mąż wypije wszystko co nazywa się piwo Różnice są subtelne, ale jest jeden warunek. Woda, którą używamy do warzenia musi być smaczna . Dodatek płaskiej łyżeczki gipsu piwowarskiego na 20 litrów wody do piw typu bitter, pale ale, czy IPA nie zaszkodzi, nawet jeśli woda kranowa jest umiarkowanie twarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się