INTseed Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Zrobiłem tak że zagotowalem brew kit coopersa ipa + ekstrakt slodowy i dodałem chmiel citra 60 g. Utrzymywałem brzeczke prawie ja gotujac przez około 15 minut. Wystydziłem, dodałem drożdże US 05 i już 3 dzień piwo jest na burzliwej w temperaturze otoczenia 15-16 stopni. Gdzieś wyczytałem że można w ten sposób dochmielic piwo. Oczywiście widząc że większość zaleca robić to na cichej. Czego mogę się spodziewać ? Powiem szczerze ze przez rurkę wydobywa się na prawdę fajny zapach. Jeszcze jedno... Piwo jest na burzliwej z chmielem, granulatem. Będę musial to jakoś przecedzić, czym najlepiej to zrobić ? Powinieneś ten chmiel usunąć po gotowaniu.Znowu niestety zepsułeś piwo Wysłane z mojego 15 Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil2963 Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 O masz. Co będzie nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 10 godzin temu, kamil2963 napisał: Zrobiłem tak że zagotowalem brew kit coopersa ipa + ekstrakt slodowy i dodałem chmiel citra 60 g. Utrzymywałem brzeczke prawie ja gotujac przez około 15 minut. Wystydziłem, dodałem drożdże US 05 i już 3 dzień piwo jest na burzliwej w temperaturze otoczenia 15-16 stopni. Gdzieś wyczytałem że można w ten sposób dochmielic piwo. Oczywiście widząc że większość zaleca robić to na cichej. Czego mogę się spodziewać ? Powiem szczerze ze przez rurkę wydobywa się na prawdę fajny zapach. Jeszcze jedno... Piwo jest na burzliwej z chmielem, granulatem. Będę musial to jakoś przecedzić, czym najlepiej to zrobić ? Po pierwsze: jeśli gotujesz chmiel to zwiększasz goryczkę w piwie. Jeśli ten brewkit był mocno nachmielony na goryczkę to będziesz miał piwo zbyt gorzkie. Dla uzyskania aromatu (bez zwiększania goryczki) chmielisz w temperaturze poniżej 80C (w tym również na fermentacji cichej). Po drugie: powinieneś był odfiltrować chmieliny przed fermentacją. Jeśli tego nie zrobiłeś możesz mieć w piwie nieprzyjemne aromaty / smaki trawiaste, łodygowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil2963 Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Tak więc jak tylko zakończy się fermentacja burzliwa szybko cedze i przelewam na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil2963 Opublikowano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Witam po przerwie. Tak jak wcześniej pisałem przefermentowalem brzeczke z granulatem citry. Efekt.... Wbrew negatywnym opiniom piwo wyszło bardzo dobre. Gorzkie tak jak chciałem, aromat citry czuć bardzo fajnie. Jedyna wada jaka znowu się pojawiła to zbyt mało nagazowane piwo. W tym przypadku dodałem już więcej cukru do refermentacji i efekt nadal nie do końca mnie zadowala. Jedziemy dalej, zamawiam puszki na kolejną warke (ipe). Tym razem pogotuje chmiel i odcedze tak jak sugerowaliscie. Nadal będę dodawał citre... Tu moje pytanie. Czy można dodać do niej jeszcze jakiś inny chmiel ? Chciałbym uzyskać piwo o troszkę bardziej cytrusowym aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Chciałem napisać, żebyś zacierał na wytrawnie, ale z brewkitem się nie da ... Citra jest bardzo fajnym chmielem, jednak jest też pare innych, moim zdaniem bardziej cytrusowych. Możesz robić SH IPA, jednak jest to nudne. Jest wiele świetnych "rześkich" chmieli. Ostatnio przykładowo nie mogłem się nachwalić piwa, gdzie na aromat był wrzucony vic secret. IPA najlepiej smakuje z mieszanką kilku chmieli. Odnośnie nagazowania, to pytanie jak długo czekałeś od zabutelkowania. Z własnych obserwacji z reguły piwa najlepiej zacząć otwierać po minimum 4-6 tygodniach od zabutelkowania. Zależy to jeszcze od stylu piwa, ilości i kondycji drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yakubu Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 W dniu 8.10.2019 o 18:11, kamil2963 napisał: Jedyna wada jaka znowu się pojawiła to zbyt mało nagazowane piwo. W tym przypadku dodałem już więcej cukru do refermentacji i efekt nadal nie do końca mnie zadowala. Może złe kapsle/kapslownica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się