tomi10680 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) Witam właśnie zrobiłem swoją pierwszą warkę mineło 48h od zadania drożdzy i brak jakiejkolwiek piany na powierzchni brzeczki jedynie rurka czasami bulka tęmperatur brzeczki 20 C . Mam takie pytanie czy zadać nowe drozdże czy czekać dalej ? Piwo to brewkit gozdawa koneser irish red ale 12blg . Dodaje zdjęcie jak to wygląda . Edytowane 17 Lipca 2019 przez tomi10680 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 jest do tego dział: tam powinieneś znaleźć wszystkie informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Piany byc nie musi - to zalezy od widzimisie drozdzy ?. Pobierz (ostroznie!) probke, sprawdz czy ekstrakt cokolwiek spadl. Jesli tak, to fermentacja postepuje, zamknij wiadro i nie zagladaj jeszcze przez 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi10680 Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Sprawdzałem nie spadło w ogóle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 A to coś prawie na całej powierzchni to czasem nie zalążek kożuszka / piany? Wygląda jakby zaczęło coś się dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi10680 Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Nie wiem to mój pierwszy raz i nie wiem jak to ma dokładnie wyglądać dlatego pytam czy wszystko jest dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Napowietrzyłeś brzeczke przed zadaniem drożdży? Zrehydratyzowales drożdże przed zadaniem ich do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi10680 Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Tak napowietrzyłem . Tak w temp 29 C i jakies 40-50 min zanim wrzuciłem do brzeczki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 10 minut temu, tomi10680 napisał: Tak napowietrzyłem . Tak w temp 29 C i jakies 40-50 min zanim wrzuciłem do brzeczki . Uwadniaj krócej, maksymalnie 20-30 minut. Dłuższe uwadnianie osłabia, a nawet zabija, drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 14 minut temu, tomi10680 napisał: Tak napowietrzyłem . Tak w temp 29 C i jakies 40-50 min zanim wrzuciłem do brzeczki . No to zakryj fermentor, odstaw w zaciemnione miejsce i nie zaglądaj do niego przez najbliższych kilka dni (no chyba żeby sprawdzić czy fermentacja ruszyła - ale do tego nie musisz podnosić wieka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi10680 Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Ok to od stawiam i nie zaglądam. A po czym poznam że fermentacja ruszyła? Czy po prostu za te kilka dni sprawdIcczy blg spadło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 https://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo#Fermentacja Poczytaj i obserwuj ? Jest jeszcze opcja, ze drożdże były w słabszej kondycji i dlatego start fermentacji może być opóźniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi10680 Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Ok dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się