Skocz do zawartości

Fermentacja octowa bez dostępu tlenu?


INTseed

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do osób które się znają.

Robie od pewnego czasu ocet. Zrobiłem jabłkowy. Potem robiąc nalewke z dzikiej róży pomyślałem że po zasypaniu cukrem doleje wody i zrobie z tego ocet.

Pomyliłem się w proporcji cukru i końcowy nastaw wyszedł ponad 23brix. Fermentacja nie ruszała. Po około 5 dniach wyczaiłem czemu. Przelałem 0.5l do butelki, zakręciłem i do lodówki 7C

Do słoja dolałem wody i na następny dzień ruszyło pięknie.

O butelce w lodówce zapomniałem na około 7dni. Po urlopie chciałem troche syropu wlać do szklanki i dolać wody gazowanej. Ku mojemu zdziwieniu po otwarciu lekka piana i bombelki z fermentacji.

Założyłem na butelke bulkadełko i sobie pracuje.

Jedno pytanie mam. Octy robi się z dostępem tlenu. Co jeśli tego tlenu nie będzie a dolany jest ocet jabłkowy? Końcowy produkt zaoctuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.