INTseed Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Pytanie do osób które się znają. Robie od pewnego czasu ocet. Zrobiłem jabłkowy. Potem robiąc nalewke z dzikiej róży pomyślałem że po zasypaniu cukrem doleje wody i zrobie z tego ocet.Pomyliłem się w proporcji cukru i końcowy nastaw wyszedł ponad 23brix. Fermentacja nie ruszała. Po około 5 dniach wyczaiłem czemu. Przelałem 0.5l do butelki, zakręciłem i do lodówki 7CDo słoja dolałem wody i na następny dzień ruszyło pięknie. O butelce w lodówce zapomniałem na około 7dni. Po urlopie chciałem troche syropu wlać do szklanki i dolać wody gazowanej. Ku mojemu zdziwieniu po otwarciu lekka piana i bombelki z fermentacji. Założyłem na butelke bulkadełko i sobie pracuje.Jedno pytanie mam. Octy robi się z dostępem tlenu. Co jeśli tego tlenu nie będzie a dolany jest ocet jabłkowy? Końcowy produkt zaoctuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się