sali Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Robiłem po raz 3 Belgia pale ale 12. https://browamator.pl/ba-belgijskie-pale-ale-12-zestaw-na-20-l-piwa-z,3,37,947 Zawsze wychodziło idealnie, piwa wychodziło trochę mniej ale za to było pełniejsze. Teraz jak robiłem, ekstrakt wyszedł 36 ale myślałem że to błąd pomiaru bo kupiłem nowy balingomierz. Po tygodniu burzliwej pokazywał blg 20 i piwo było gęste jak kisiel. Postanowiłem nie przelewać na cichą i po kolejnym tygodniu zeszło do 18, piwo dalej ma konsystencję kisielu. Nie mam za bardzo pomysłu co robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 To jest niemożliwe - słodów miałeś około 4kg - żeby osiągnąć ekstrakt 36°Blg musiałbyś osiągnąć wydajność rzędu 270%. Na 100% jest to błąd pomiaru, albo Twój, albo coś nie tak jest z balingomierzem. Kiślowata konsystencja jest charakterystyczna dla piw żytnich, przez beta-glukan, ale tu nie miał się skąd wziąć w takich ilościach, żeby utworzyć żele w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Dziwna sprawa bo robiłem jednocześnie dwa piwa i w drugim pomiary wyszły wg normy. Tak jak pisałem dokładnie to piwo robię 3 raz w identyczny sposób. Zastanawiam się w czym tkwi problem i co z nim dalej robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 postanowiłem napisać, bo temat sam się rozwiązał, choć może ktoś znajdzie w tym jakąś logikę. 1. W poniedziałek (2 tygodnie po burzliwej) ekstrakt jak wyżej pisałem miał 18 i piwo miało konsystencję kisielu 2. po dwóch dniach we środę zadzwoniłem do browamatora z zapytaniem co zrobić. Byli tak zszokowani, że poprosili o nagranie filmiku i przesłanie im. 3. Poprosiłem żonę o nagrywanie i nagle okazało się, że ekstrakt jest 8 i piwo również zmieniło konsystencję na właściwą. Najlepsze jest to, że w menzurce zostały resztki glutów po poniedziałkowym pomiarze blg. Mam dwa pytania: 1. Czy zlewać na cichą (minęło ponad 2 tygodnie burzliwej), czy od razu do butelek 2. Jak to się stało, że w przeciągu dwóch dni ekstrakt tak spadł i piwo zmieniło konsystencję? Mam takie przypuszczenie, że może na dnie fermentora zaszła jakaś reakcja i teraz po kilku odciągnięciach jest ok??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Ja zlałbym na cichą bez tych "glutów" i zostawić na kilka dni. Potem jak masz możliwość to maksymalnie schłodzić - pozwoli to na opadnięcie wszystkiego, co niechciane; a potem do butelek. Oczywiście przed rozlewem, musisz być pewny, że fermentacja dobiegła końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 dzięki, tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się