EU8N Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Witam. Chciałbym zrobić pierwszy raz lagera wiedeńskiego,ale 40 litrów gotowca. Co powiecie o mojej recepturze? 6 kg wiedeńskiego 2 kg monachijskiego I 1 kg carhall 0.25 kg carmunich Zacieranie 50st 10 min,62st 20min,72st 40min. Chmielenie Tradition 50 g 60min.,Saaz 40g 20min,mech irlandzki 14g 15min.Drożdże ....tu mam problem.Mam gęstwę po W34/70,czy lepiej coś lepszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Jesli robisz pierwszy raz lagera wiedenskiego, to zrob go sobie na na 100% zasypu wiedenskim, ewentualnie mozesz dodac troche melanoidynowego. Nastepnym razem dopiero kombinuj ze zmiana zasypu, ale nie z takimi proporcjami jakie podales w recepturze. Czasem mniej jest lepiej. Co do chmielenia to wedle uznania. Jesli chodzi o drozdze to zadnego problemu nie masz bo W34/70 mozesz uzywac do wszystkich lagerow. EU8N 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 10 godzin temu, Hanys93 napisał: ewentualnie mozesz dodac troche melanoidynowego Z tym słodem ostrożnie, nawet małe jego ilości potrafią zdominować profil... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 W dniu 31.07.2019 o 12:46, EU8N napisał: Witam. Chciałbym zrobić pierwszy raz lagera wiedeńskiego,ale 40 litrów gotowca. Co powiecie o mojej recepturze? 6 kg wiedeńskiego 2 kg monachijskiego I 1 kg carhall 0.25 kg carmunich Zacieranie 50st 10 min,62st 20min,72st 40min. Chmielenie Tradition 50 g 60min.,Saaz 40g 20min,mech irlandzki 14g 15min.Drożdże ....tu mam problem.Mam gęstwę po W34/70,czy lepiej coś lepszego? Uważam, że trochę za dużo jest karmelowego, zmniejszyłbym minimum o połowę, a nawet do ilości takiej jak caramunich i może trochę pszenicy na lepszą pianę - tak ze 0,25kg Przerwę 50°C bym wyrzucił. Przerwę w 62 i 72 zrobiłbym po 40 minut, żeby nie było za pełne ciała będzie wystarczająco z karmelowych i ew. z pszenicy. Chmielenie OK będzie go dobrze czuć. Jak masz tą gęstwę to był ją wykorzystał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 8 godzin temu, Jancewicz napisał: Z tym słodem ostrożnie, nawet małe jego ilości potrafią zdominować profil... Masz racje, nie sprecyzowalem ilosci, a troche dla jednego to 5 % a dla drugiego 20 % A wiec jak wrzucisz 5 % to bedzie okej. Ale tak jak wspominalem najlepiej pierwszy raz na samym wiedenskim, a potem kombinuj. A z ta przerwa w 50 stopniach to mozesz dac sobie spokoj, bo nie wiem czy w dzisiejszych czasach gdziekolwiek kupisz slod w ktorym bialko bedzie slabo rozlozone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się