korzen16 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Oczywiście, że tak - po to są. Ale jak pisałem, zadzwoń do producenta i pogadaj z nim w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 26.08.2019 o 08:37, Damian Kuc napisał: To teraz z innej beczki Czy jest jakaś tabela czasu nagazowywania piwa? Bo w jakim ciśnieniu dane piwo powinienem trzymać by zostało nagazowane to wiem (zgodnie z tabelą dla konkretnego gatunku przy podanej temperaturze). Kwestia tylko przez jak długi czas? Przykładowo dla pszenicznego w temperaturze 3 st. C trzymam w zbiorniku ciśnienie 1,17 bar, dla lagera przy 5 st. C. 0,90 bar, a dla IPA przy 5 st. C. podobnie. Teraz kwestia jak długo? Drożdże ściągnięte - piwo leży sobie w tych ciśnieniach już ok. tygodnia. I czytając wasze wcześniejsze wątki niestety nie mogę robić strzałów po 2-3 bar ponieważ zawory bezpieczeństwa w tankach mam do 1,3 bar Po jasną chcesz dawać 3bary? Może jeszcze tankiem będziesz turlać? Widzę że jesteś zielony jak chmiel u mnie na ogrodzie ? Jak juz pisałem masz w okolicy w promieniu 100km 30 browarów rzemieślniczych, podjedź i pogadaj ps Aż się boje pytań gdy dojdzie do rozlewu Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 47 minut temu, anteks napisał: Po jasną chcesz dawać 3bary? Może jeszcze tankiem będziesz turlać? Widzę że jesteś zielony jak chmiel u mnie na ogrodzie ? Jak juz pisałem masz w okolicy w promieniu 100km 30 browarów rzemieślniczych, podjedź i pogadaj ps Aż się boje pytań gdy dojdzie do rozlewu A ze niby jak karbonizujesz na szybko?;) Przy Tanku max.3 bar wjezdzasz z 7 bar na reduktorze a Tank utrzymujesz na maksymalnych 3 bar. Robota w 30 min gotowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 23 minuty temu, Hanys93 napisał: A ze niby jak karbonizujesz na szybko?;) Przy Tanku max.3 bar wjezdzasz z 7 bar na reduktorze a Tank utrzymujesz na maksymalnych 3 bar. Robota w 30 min gotowa Nie wszystko z browaru domowego można przełożyć w 100% na rzemieślniczy Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 11 godzin temu, anteks napisał: Nie wszystko z browaru domowego można przełożyć w 100% na rzemieślniczy I oczywiście nie przekładam 12 godzin temu, anteks napisał: Po jasną chcesz dawać 3bary? Może jeszcze tankiem będziesz turlać? Widzę że jesteś zielony jak chmiel u mnie na ogrodzie ? Jak juz pisałem masz w okolicy w promieniu 100km 30 browarów rzemieślniczych, podjedź i pogadaj ps Aż się boje pytań gdy dojdzie do rozlewu Nie chcę dawać 3 bary. Tylko czytałem ze "zrozumieniem" posty wielu domowych piwowarów... i się zastanawiałem nad czasem nagazowywania. Oczywiście pod koniec fermentacji łapię jeszcze ekstrakt i piwo się samo nagazowywuje, jednak chciałem wiedzieć czy odpowiednio. Chciałbym zrobić idealne nagazowanie. Ale ok... Nad rozlewem nie musisz się martwić. Rozlew zrobiony. Piwo wyszło super. Jednak chciałbym zachować spoistość i zrobić ponownie takie samo, stąd czas nagazowywania... Do browarów na pewno podjadę - spokojnie 12 godzin temu, Hanys93 napisał: A ze niby jak karbonizujesz na szybko?;) Przy Tanku max.3 bar wjezdzasz z 7 bar na reduktorze a Tank utrzymujesz na maksymalnych 3 bar. Robota w 30 min gotowa Nie - nie na szybko - piwko sobie leżakowało w odpowiednich ciśnieniach. Chodziło mi tylko o czas leżakowania w tych ciśnieniach by ich nie przegazować lub niedogazować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Najlepiej zrob tak jak anteks wspomnial i przejedz sie do browarow kraftowych i dowiedz sie jak oni to robia. Bo szczerze powiedziawszy zeby miec pelna kontrole nagazowania co do g/l musisz miec profesjonalny miernik O2 i CO2 a te kosztuja i po 15 000 €.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kuc Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 20 godzin temu, Hanys93 napisał: Najlepiej zrob tak jak anteks wspomnial i przejedz sie do browarow kraftowych i dowiedz sie jak oni to robia. Bo szczerze powiedziawszy zeby miec pelna kontrole nagazowania co do g/l musisz miec profesjonalny miernik O2 i CO2 a te kosztuja i po 15 000 €.. Można i kupić za 2300 euro znalazłem i taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Damian Kuc napisał: Można i kupić za 2300 euro znalazłem i taki A to sie nie wypowiem bo nie mialem z takowym do czynienia. Pytanie tylko o jego dokladnosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się