scooby_brew Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Moje ulubione drożdże to chyba US-05, suche drożdże z rodziny ?Chico?, tj. kaifornijskich Ales. Są one łatwe w użytku, nie potrzeba startera, jedna saszetka wystarcza na całą podwójną warkę (40L), wytrzymują długi czas w szufladzie, są czyste w smaku, używam je do różnych piw od Pale Ale, poprzez IPA, Imperial Stout, Brown, także amerykański pszeniczniak, itp itp. W połączeniu z amerykańskimi chmielami typu Cascade lub Chinook dodają przyjemny posmak owocowy. Nadają się do ?wysokoalkoholowych? piw typu Barley Wine i lekkich ?letnich? piw typu Cream Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Cześć Zagłosowałem także na US-05 choć nie są bez wad szczególnie drażni mnie ten gruby kożuch drożdżowy na powierzchni warki po zakończeniu fermentacji. Dlaczego w ankiecie nie ma drożdży Danstar Notthingam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 S-04. Genialne do stoutów, porterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 US-05 najczęściej ich używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Te drożdże (US-05) to dla mnie jakiś fenomen, wszyscy je zachwalają, a ja mam same złe doświadczenia z nimi. Muszę dać im jeszcze raz szansę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 CZeść ...... wszyscy je zachwalają, a ja mam same złe doświadczenia z nimi. Jakieś szczegóły? W czym Cię tak rozczarowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 CZeść ...... wszyscy je zachwalają, a ja mam same złe doświadczenia z nimi. Jakieś szczegóły? W czym Cię tak rozczarowały? To było jak się jeszcze nazywały US-56. Przez ten kożuch przetrzymałem za długo na burzliwej i na cichej pojawił się biofilm. Innym razem mi nie ruszyły, fakt że były nieco po terminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Też US-05. Wydają mi się neutralne w smaku. W sumie WB-06, z racji jedyności w pszenicznych też lubię, choć faktycznie żrą jak głupie (aż trzeba uważać, by przy dekantacji nie odgryzły człowiekowi ręki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Cześć To było jak się jeszcze nazywały US-56. Przez ten kożuch przetrzymałem za długo na burzliwej i na cichej pojawił się biofilm. Innym razem mi nie ruszyły, fakt że były nieco po terminie. Fakt, o tym kożuchu pisałeś przy charakterystyce drożdży, jednak dalszej części historii nie znałem stąd moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) To było jak się jeszcze nazywały US-56. Przez ten kożuch przetrzymałem za długo na burzliwej i na cichej pojawił się biofilm. Faktycznie też mi się coś takiego przydarzyło ale jakoś długo już nie widziałem biofilmu na moim piwie. Chyba nauczyłem się obsługiwać te drożdże. Edytowane 13 Czerwca 2010 przez danko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 W ankiecie brakuje S-33. Nie mam porównania do innych (używałem jeszcze tylko WB-06), ale jestem z nich generalnie zadowolony. W Kolschu pokazały się może z nieco za bardzo estrowej strony, ale w wielozbożowym spisały się rewelacyjnie dając czyste, słodowe piwo eksponujące dokładnie te cechy, o które mi chodziło. Za to do WB-06 się zraziłem. Nie dość, że dały znikomą ilość pszenicznych smaczków to jeszcze tak wszystko wyżarły, że piwo wyszło wodniste jak diabli. Dla mnie te drożdże przestały istnieć na dłuuuugi czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Cały sezon zimowy jechałem na W34/70 i byłem bardzo zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 ja teraz robię marcowe na W34/70 i na początku strasznie waliło siarą i jajem, ale już jest lepiej. Kiedyś zrobiłem na nich pilsa i wyszedł dobry. chyba robiłem już na wszystkich drożdżach suchych i jakoś nie mam żadnych specjalnych za i przeciw którymiś. Co do WB-06 to są żarłoczne, ale szybko i dobrze gazują piwa. I jakoś mi wyszły posmaki pszeniczne i nie było tak strasznie wodniste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) Za to do WB-06 się zraziłem. Nie dość, że dały znikomą ilość pszenicznych smaczków to jeszcze tak wszystko wyżarły, że piwo wyszło wodniste jak diabli. Dla mnie te drożdże przestały istnieć na dłuuuugi czas. Ja mając to na uwadze zacierałem na słodko (20min w 44°C i 60min w 70°C) i wyszło idealnie. Zeszło z 15 do 3,5°Blg i w smaku naprawdę rasowy pszeniczniak, aromaty też ok. Jutro będę butelkował drugą warkę tak zrobioną, ciekaw jestem czy efekt podobny będzie. Edytowane 13 Czerwca 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) US-05 nadaje się też do pszeniczniaków amerykańskich. Kłopot jest tylko taki, że te drożdże są strasznie żarłoczne, zwłaszcza na pszenicę. Dlatego najlepiej jest rozlać piwo do 2 fermentorów (ja używam 3 fermentory na podwójną warkę 40L). W przeciwnym razie będziesz miał gwarantowane wycieranie piwa z sufitu Edytowane 21 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 W ankiecie brakuje S-33. W ankiecie nie było miejsca na inne drożdże. Własciwie chciałem też dodać Danstar Nottingham ale zabrakło miejsca. Są to czyste drożdże, które dobrze pracują w wyższych i w niższych temperaturach, nawet podobno można na nich robić lagery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się