Jump to content

Brekwit z dodatkiem owoców

Recommended Posts

Witam, jestem młodym piwowarem, za mną dopiero trzy przygody z brewkitami,  poczytałem kilka tematów oraz przesłuchałem audycji, ale nigdzie nie znalazłem takich typowych odpowiedzi dla laika, więc piszę do was z zapytaniem.
Planuję uwarzyć piwo owocowe, najlepiej kwaśne o smaku owocowym, ewentualnie ciemnie o smaku owocowym. Planuję dodać wiśnie/mango(wiśnie mrożone, mango papka) Prosiłbym tylko o porady co do wyboru brewkitu i zasady warzenia takiego piwa, z resztą będę eksperymentował. I tutaj pojawiają się moje pytania:

1.Jaki najlepszy brewkit dla takiego rodzaju piwa(kwaśne/ciemne)?
2.W jakiej fazie dodawać surowiec owocowy i jak długo trzymać?
3.Czy potrzeba specjalnych drożdży ewentualnie jakiś innych dodatków? Zamiast drożdży brewkitowych(tych z zestawu) zamiennie jakieś inne?
4.Jakie proporcje? planuje dodać 1kg do 1.5kg na 10L.
5.Ewentualnie na co zwrócić uwagę, co jest najważniejsze przy produkcji takich piw?

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Edited by adam50

Nie warzyłem piw z owocami, co najwyżej z dodatkiem soku, ale napiszę jak mi się wydaje. 

1. Użyłbym jakiegoś "zwykłego", z tych tańszych, coś w stylu finlandia lager albo jakiś traditionel. W sumie podsunąłeś mi pomysł, żeby zrobić na ekstrakcie słodowym niechmielonym piwo zakwaszane bakteriami, ale to raczej dla średnio-zaawansowanych. 

2. Raczej na cichą. Tak długo aż cały cukier zostanie zjedzony, nie wiem ile dokładnie.

3. Od biedy brewkitowe, ale jakieś inne popularne neutralne pewnie będą lepsze (np. s-04 lub us-05)

4. Będzie ok

5. Cierpliwość i staranność w utrzymaniu czystości/dezynfekcji, jak przy każdym innym piwie.

P.S. Nie brekwit, tylko brewkit (brew - warzyć, kit - zestaw). Nie ważyć, tylko warzyć. Jak piwowar albo warka.

Edited by Glowa