adam50 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam, jestem młodym piwowarem, za mną dopiero trzy przygody z brewkitami, poczytałem kilka tematów oraz przesłuchałem audycji, ale nigdzie nie znalazłem takich typowych odpowiedzi dla laika, więc piszę do was z zapytaniem. Planuję uwarzyć piwo owocowe, najlepiej kwaśne o smaku owocowym, ewentualnie ciemnie o smaku owocowym. Planuję dodać wiśnie/mango(wiśnie mrożone, mango papka) Prosiłbym tylko o porady co do wyboru brewkitu i zasady warzenia takiego piwa, z resztą będę eksperymentował. I tutaj pojawiają się moje pytania: 1.Jaki najlepszy brewkit dla takiego rodzaju piwa(kwaśne/ciemne)? 2.W jakiej fazie dodawać surowiec owocowy i jak długo trzymać? 3.Czy potrzeba specjalnych drożdży ewentualnie jakiś innych dodatków? Zamiast drożdży brewkitowych(tych z zestawu) zamiennie jakieś inne? 4.Jakie proporcje? planuje dodać 1kg do 1.5kg na 10L. 5.Ewentualnie na co zwrócić uwagę, co jest najważniejsze przy produkcji takich piw? Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez adam50 Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie warzyłem piw z owocami, co najwyżej z dodatkiem soku, ale napiszę jak mi się wydaje. 1. Użyłbym jakiegoś "zwykłego", z tych tańszych, coś w stylu finlandia lager albo jakiś traditionel. W sumie podsunąłeś mi pomysł, żeby zrobić na ekstrakcie słodowym niechmielonym piwo zakwaszane bakteriami, ale to raczej dla średnio-zaawansowanych. 2. Raczej na cichą. Tak długo aż cały cukier zostanie zjedzony, nie wiem ile dokładnie. 3. Od biedy brewkitowe, ale jakieś inne popularne neutralne pewnie będą lepsze (np. s-04 lub us-05) 4. Będzie ok 5. Cierpliwość i staranność w utrzymaniu czystości/dezynfekcji, jak przy każdym innym piwie. P.S. Nie brekwit, tylko brewkit (brew - warzyć, kit - zestaw). Nie ważyć, tylko warzyć. Jak piwowar albo warka. Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Glowa Muchor i adam50 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam50 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Dzięki za podpowiedź i porady językowe? Jaka temperaturę dla cichej z dodatkiem owoców byś polecał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Hmm, raczej taką jak na burzliwej (na opakowaniu drożdży powinieneś mieć widełki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się