zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Nie trzęsą mi się ręce i nie wpadłem w histerię, tym niemniej chciałbym się paru rzeczy na temat chmielenia i gotowania dowiedzieć. * Mieszać czy nie mieszać podczas gotowania? Podobno napowietrzanie gorącej brzeczki źle robi na smak, czy to się tyczy również czasu gotowania brzeczki z chmielem? * Zlewać znad chmielin od razu po opadnięciu, czy może można wystudzić brzeczkę z chmielinami i dopiero wtedy zlać ją do fermentora? Nie ukrywam, że wolałbym nie operować strumieniem niemal wrzącej brzeczki, łatwiej będzie mi przenieść gar do wanny. Pytanie o żonglowanie odmianami chmielu chyba zadam w oddzielnym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 1. Nie musisz mieszać brzeczki podczas gotowania, sama się miesza kiedy wrze 2. Zlej już wystudzoną brzeczkę znad chmielin. Ja po studzeniu oczekuję jakieś 30 minut aż cały osad opadnie i dopiero wtedy dekantuję brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Jeżeli o mnie chodzi to po wystudzeniu nie czekam na opadnięcie osadów tylko przelewam (przy udziale drugiej osoby) zawartość garnka przez sitko o bardzo drobnych oczkach do fermentora. Szczerze mówiąc to nawet nie próbowałem innego sposobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 A ja po prostu przelewam ( równiez przy użyciu drugiej osoby ) wystudzona zawartość gara do fermentora bez użycia sita... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasspar Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Niektórzy też przelewają brzeczkę przez płótno do oddzielania twarogu od serwatki , podobno bardzo sobie to chwalą i świetnie działa, gdzieś na forum jest temat o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zdekantowałem zimną brzeczkę. Udało się nie zassać chmielowej brei z dna, ale straciłem ok. 1 litra. Na szczęście było z czego odrobić, bo sporo odparowało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się