pelikan123 Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Siemanko! Mam pytanie do obu stylów, użyć słodu 2 rzędowego pilzneńskiego czy 6 rzędowego pilzneńskiego? Powiedzcie mi czym się różni przepis light od zwykłego lagera? Znalazłem przepis na lighta: 19L Pale Malt (2 Row) - 2,38kg Rice Syrup Solids - 0,91kg Saaz - 28,35g Wyeast Labs 2007 na zwykłego sam ułożyłem: 19L Słód Pilzneński 6-rzędowy - 2,5kg Płatki kukurydziane - 1kg Saaz - 30g White Labs WLP840 Poprawcie receptury jeśli są nieprawidłowe i spróbujcie odpowiedzieć na pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 (edytowane) Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu... Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat Edytowane 5 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan123 Opublikowano 5 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 48 minut temu, korzen16 napisał: Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu... Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat No właśnie tak słabo to rozjaśnia, bo w surowcach jest to samo, tylko w zwykłym lagerze jest tylko mowa o kukurydzy, a w light o kukurydzy i ryżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Przeanalizuj każdy styl, to będziesz wiedział czym się różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi