Skocz do zawartości

Zapytanie do receptury - Light American Lager i American Lager


pelikan123

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko! Mam pytanie do obu stylów, użyć słodu 2 rzędowego pilzneńskiego czy 6 rzędowego pilzneńskiego? Powiedzcie mi czym się różni przepis light od zwykłego lagera? Znalazłem przepis na lighta:

19L

Pale Malt (2 Row) - 2,38kg

Rice Syrup Solids - 0,91kg

Saaz - 28,35g

Wyeast Labs 2007

 

na zwykłego sam ułożyłem:

19L

Słód Pilzneński 6-rzędowy - 2,5kg

Płatki kukurydziane - 1kg

Saaz - 30g

White Labs WLP840

Poprawcie receptury jeśli są nieprawidłowe i spróbujcie odpowiedzieć na pytania :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu...

Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. 

Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, korzen16 napisał:

Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu...

Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. 

Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat

No właśnie tak słabo to rozjaśnia, bo w surowcach jest to samo, tylko w zwykłym lagerze jest tylko mowa o kukurydzy, a w light o kukurydzy i ryżu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.