pelikan123 Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Siemanko! Mam pytanie do obu stylów, użyć słodu 2 rzędowego pilzneńskiego czy 6 rzędowego pilzneńskiego? Powiedzcie mi czym się różni przepis light od zwykłego lagera? Znalazłem przepis na lighta: 19L Pale Malt (2 Row) - 2,38kg Rice Syrup Solids - 0,91kg Saaz - 28,35g Wyeast Labs 2007 na zwykłego sam ułożyłem: 19L Słód Pilzneński 6-rzędowy - 2,5kg Płatki kukurydziane - 1kg Saaz - 30g White Labs WLP840 Poprawcie receptury jeśli są nieprawidłowe i spróbujcie odpowiedzieć na pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 (edytowane) Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu... Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat Edytowane 5 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan123 Opublikowano 5 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 48 minut temu, korzen16 napisał: Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu... Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat No właśnie tak słabo to rozjaśnia, bo w surowcach jest to samo, tylko w zwykłym lagerze jest tylko mowa o kukurydzy, a w light o kukurydzy i ryżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Przeanalizuj każdy styl, to będziesz wiedział czym się różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się