pelikan123 Posted September 5, 2019 Share Posted September 5, 2019 Siemanko! Mam pytanie do obu stylów, użyć słodu 2 rzędowego pilzneńskiego czy 6 rzędowego pilzneńskiego? Powiedzcie mi czym się różni przepis light od zwykłego lagera? Znalazłem przepis na lighta: 19L Pale Malt (2 Row) - 2,38kg Rice Syrup Solids - 0,91kg Saaz - 28,35g Wyeast Labs 2007 na zwykłego sam ułożyłem: 19L Słód Pilzneński 6-rzędowy - 2,5kg Płatki kukurydziane - 1kg Saaz - 30g White Labs WLP840 Poprawcie receptury jeśli są nieprawidłowe i spróbujcie odpowiedzieć na pytania Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 5, 2019 Share Posted September 5, 2019 (edited) Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu... Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat Edited September 5, 2019 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelikan123 Posted September 5, 2019 Author Share Posted September 5, 2019 48 minut temu, korzen16 napisał: Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu... Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat No właśnie tak słabo to rozjaśnia, bo w surowcach jest to samo, tylko w zwykłym lagerze jest tylko mowa o kukurydzy, a w light o kukurydzy i ryżu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 5, 2019 Share Posted September 5, 2019 Przeanalizuj każdy styl, to będziesz wiedział czym się różnią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now