Jump to content

Zapytanie do receptury - Light American Lager i American Lager


pelikan123

Recommended Posts

Siemanko! Mam pytanie do obu stylów, użyć słodu 2 rzędowego pilzneńskiego czy 6 rzędowego pilzneńskiego? Powiedzcie mi czym się różni przepis light od zwykłego lagera? Znalazłem przepis na lighta:

19L

Pale Malt (2 Row) - 2,38kg

Rice Syrup Solids - 0,91kg

Saaz - 28,35g

Wyeast Labs 2007

 

na zwykłego sam ułożyłem:

19L

Słód Pilzneński 6-rzędowy - 2,5kg

Płatki kukurydziane - 1kg

Saaz - 30g

White Labs WLP840

Poprawcie receptury jeśli są nieprawidłowe i spróbujcie odpowiedzieć na pytania :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu...

Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. 

Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

48 minut temu, korzen16 napisał:

Z tego co kojarzę to 6-rzędowy ma większą siłę diastatyczną, ale pomimo tego jest gorszy do 2-rzędowego, nie pamiętam czemu...

Pewnie właśnie dlatego w drugim przepisie został on zastosowany. 

Przejrzyj tabelę powinno trochę rozjaśnić Ci temat

No właśnie tak słabo to rozjaśnia, bo w surowcach jest to samo, tylko w zwykłym lagerze jest tylko mowa o kukurydzy, a w light o kukurydzy i ryżu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.