sobieslaw Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Mam taki pomysł na AIPA, moja 3 warka, może ktoś by coś poradził, podpowiedział? Czy ma to ręce i nogi? Z góry dzięki Słód Pale Ale 5kg Słód pszeniczny 1kg Słód crystal 0,5kg Zacieranie 3L/kg, 67 stopni, 60 minut. Oczekiwane BLG 14-15. Chinook 20g 20' Citra 10g 10' Mosaic 10g 5' Mosaic 20g 0' Citra 20g 0' US-05 Citra 50g 3 dni na zimno Mosaic 50g 2 dni na zimno Edytowane 2 Października 2019 przez sobieslaw Dodano info o zacieraniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Mosaic i citra dałbym razem na cicha a nie z różnica jednego dnia. Im mniej zaglądasz do fermentora tym lepiej. Pszenicznego dałbym około 10% natomiast karmelu jak dla mnie za dużo celowałbym w około 0.2kg. co do chmielenie nie dajesz nic na goryczkę, celowo? ale ja się zbyt nie znam i to tylko moje sugestie Edytowane 2 Października 2019 przez Juniorek sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Podobno Chinook na te 30' daje "szlachetną" goryczkę z tego, co wyczytałem i generalnie piwa z tym chmielem mi zawsze podchodziły, ale w jakim czasie był on wrzucany, to nie wiem... Dzięki za opinię, ze słodami jeszcze przemyślę, bo wydaje się sensownie Edytowane 2 Października 2019 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Jak napisane wyżej trochę za dużo pszenicy, zmniejszyłbym do 10% zasypu. Chmielenie w miarę ok. bo pod koniec gotowania. Chmiele na zimno wrzuć jednocześnie na trzy, cztery dni. Będzie chmielowo i wytrawnie. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dzięki Więc zrobię takie coś: Słód Pale Ale 5kg Słód pszeniczny 0,5kg Słód Crystal 0,2kg Zacieranie 3L/kg, 67 stopni, 60 minut. Oczekiwane BLG 14-15. Chinook 20g 20' Citra 10g 10' Mosaic 10g 5' Mosaic 20g 0' Citra 20g 0' US-05 Citra 50g 4 dni na zimno Mosaic 50g 4 dni na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Wyjdzie jakieś 14-15Blg, + około 40IBU. Citra i Mosaic dobrze ze sobą grają, więc powinno być OK sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 W dniu 2.10.2019 o 17:39, sobieslaw napisał: AIPA Słód pszeniczny 1kg Czemu chcesz dać słód pszeniczny? W dniu 2.10.2019 o 18:59, korzen16 napisał: trochę za dużo pszenicy, zmniejszyłbym do 10% zasypu. Dlaczego 15% pszenicznego w zasypie to za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Wg mnie pszenica w tym piwie służy wyłącznie poprawie pienistości, więc 5-10% jest w zupełności wystarczające. Co mogła by wnieść pszenica przy zwiększaniu % zasypu w tym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Sugerowałem się też ulubionymi AIPAmi i wszystkie miały słód pszeniczny w składzie. Może nawet i 5%, nie wiadomo, ale miały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Jak dla mnie AIPA to przede wszystkim chmiele w aromacie i w zasadzie nic więcej, a w smaku powinna być słodowość jako kontra dla goryczki, ale lubię jak jest ona czysta, bez żadnych karmeli, chlebków, ciasteczek i innych nut zbożowych. Staram się u siebie fermentację przeprowadzić "najczyściej" jak się da. A żeby piana była jak ta "Schlagsahne" dodaję pszenicznego, jęczmienia niesłodowanego lub jakiś płatków w ilości kilku procent i robię tak przy wszystkich piwach anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 2 godziny temu, korzen16 napisał: Co mogła by wnieść pszenica przy zwiększaniu % zasypu w tym piwie? Tak z ciekawości zapytałem. Dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 3 minuty temu, anatom napisał: Tak z ciekawości zapytałem. Dziękuję za odpowiedź. Nie wierzę, że kogoś z Twoim stażem trzeba jeszcze czegoś uczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Wiesz, co piwowar to zawsze można się czegoś dowiedzieć, a że mało ipek warzę, bo wolę słodowość, to była okazja się zapytać. Rozwijając temat to kiedyś zasłyszałem na jakimś podkaście u Brada Smita chyba ze Stan'em Hieronymus'em że w słodzie pszenicznym są związki - lub powstają one z połączenia słodu pszenicznego i drożdży - odpowiedzialne za wzmocnienie odczucia smaku chmielowości. Nie tylko daje gładkość i pianę ale także podbija smak (flavor) chmielu, jest nośnikiem jego smaku. Podobno było to poparte badaniami laboratoryjnymi. Całkiem możliwe że coś w tym jest bo bardzo dużo browarów sypie pszeniczny do wszelakich ipek. nify, korzen16 i sobieslaw 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 9 godzin temu, anatom napisał: Rozwijając temat to kiedyś zasłyszałem na jakimś podkaście u Brada Smita chyba ze Stan'em Hieronymus'em że w słodzie pszenicznym są związki - lub powstają one z połączenia słodu pszenicznego i drożdży - odpowiedzialne za wzmocnienie odczucia smaku chmielowości. Być może coś w tym jest, nie wiem. Do pobicia chmielowości koryguję wodę i zmieniam ilości chlorków i siarczanów w zacierze. anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Przepis zrealizowany, 9 dni od butelkowania, więc świeżo, ale jest nieźle :). Wyszło 14 BLG, a finalnie 6.5%. Goryczka dość średnia, ale tak było zaplanowane. Jeśli ktoś pił AIPA Salamander, ale chciałby trochę mniej goryczki, to moim zdaniem ten przepis nieźle to oddaje. Taka uwaga, od przepisu jedyna różnica to brak w ogóle chmielenia na zimno i... nie żałuję, jest fajny aromat, na zimno chyba byłyby perfumy. Aha i zacieranie zrobiłem wytrawniej, 65-66 stopni. Bez mashoutu. Edytowane 1 Stycznia 2020 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się