aszmyd Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Planuję uwarzyć Portera Bałtyckiego o ekstrakcie ~20BLG w ilości ~18L Będę używał drożdży SafLager W-34/70 . Mam dwie saszetki. Przed Porterem chcę na nich zrobić Marcowe 13BLG w takiej samej ilości (18L) Moje pytanie brzmi która opcja będzie lepsza: Dać 2 saszetki do Marocowego i całą gęstwę użyć do Portera Dać 1 szaszetkę do Marcowego i do Portera dać gęstwę + drugą saszetkę "na świeżo" Boję się że 2 saszetki na 13BLG Marcowe to już trochę overpitching oraz tego że będzie to moje pierwsze zbieranie gęstwy więc żeby mieć pewność, że na pewno zbiorę ją poprawnie, chciałbym dodać druga saszetkę później. Czy dobrze myślę, że jeśli zaplanuję warzenie tak, żeby mieć portera gotowego do zadania drożdży w dniu kiedy zleję marcowe na cichą to wystarczy przełożyć gęstwę między fermentorami czy mimo wszystko trzeba by zrobić jakieś "płukanie" gęstwy itd? Pewnie to oczywiste ale zaznaczam, że żadnego chmielenia na zimno przy marcowym nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) 9 minut temu, aszmyd napisał: Planuję uwarzyć Portera Bałtyckiego o ekstrakcie ~20BLG w ilości ~18L Będę używał drożdży SafLager W-34/70 . Mam dwie saszetki. Przed Porterem chcę na nich zrobić Marcowe 13BLG w takiej samej ilości (18L) Moje pytanie brzmi która opcja będzie lepsza: Dać 2 saszetki do Marocowego i całą gęstwę użyć do Portera Dać 1 szaszetkę do Marcowego i do Portera dać gęstwę + drugą saszetkę "na świeżo" Boję się że 2 saszetki na 13BLG Marcowe to już trochę overpitching oraz tego że będzie to moje pierwsze zbieranie gęstwy więc żeby mieć pewność, że na pewno zbiorę ją poprawnie, chciałbym dodać druga saszetkę później. Czy dobrze myślę, że jeśli zaplanuję warzenie tak, żeby mieć portera gotowego do zadania drożdży w dniu kiedy zleję marcowe na cichą to wystarczy przełożyć gęstwę między fermentorami czy mimo wszystko trzeba by zrobić jakieś "płukanie" gęstwy itd? Pewnie to oczywiste ale zaznaczam, że żadnego chmielenia na zimno przy marcowym nie będzie. Tylko opcja nr 1. W dodatku realnie to nie bedzie zaden overpitching bo musialbys idealnie uwodnic drozdze zeby byl i to 10%. Edytowane 3 Października 2019 przez Lasek Sprawdzilem w kalkulatorze i wkleilem zrzut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 2 saszetki na lagera 13blg to jest drożdży nas styk a nie żaden overpitching. Tylko opcja numer 1, wystarczy przełożyć gęstwę między fermentorami, nic płukać nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aszmyd Opublikowano 3 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się