Kunter Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Dziekuję ślicznie. O to mi chodziło. Zapierdzielam działać. Dzięki jeszcze raz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Możesz też trochę skrocić zacieranie, powiedzmy: Zacieranie: 30 min w 63 30 min w 70-72 albo w ogóle zrobić po prostu 60 min w 67* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 1. Słód Pilzneński Weyermann 3-52. Słód Monahijski Weyermann typ I 12-17 3. Chmiel Marynka 8,5% - granulat 4. Chmiel Lubelski 4,8% - granulat 5. Drożdże Safale US-05 Ilości na ~ 23 litry lagera. Jak chcesz zrobić lagera zmień drożdże, US-05 są górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Widzę też, że masz mocniejsza Marynkę, moja miała jakieś 6% Zmniejsz ilość marynki do 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 1. Słód Pilzneński Weyermann 3-52. Słód Monahijski Weyermann typ I 12-17 3. Chmiel Marynka 8' date='5% - granulat 4. Chmiel Lubelski 4,8% - granulat 5. Drożdże Safale US-05 Ilości na ~ 23 litry lagera.[/quote'] Jak chcesz zrobić lagera zmień drożdże, US-05 są górnej fermentacji. Tak wiem. Przeczytaj proszę dokładnie mój post. W pewnym miejscu znajdziesz określenie - cytuję: "ala lagier" i "pseudo lagier". Jak wyszedłby lagier z drożdżami dolnej fermentacji fermentujący w temperaturze około 20°C ? Uprzedzę że nie lubie piw typu ale,bitter itd. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 I jak poszło? Czy jeszcze walczysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Poszło super :-) skonczyłem o 3:40. drożdże podjęły pracę i w rurce bulgocze aż miło. Wyszło mi 11.7 °Blg. Teraz z niecierpliwością czekam do przyszłego weekendu. Dam znać co i jak. Piwko dla wszystkich Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi