Kunter Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Dziekuję ślicznie. O to mi chodziło. Zapierdzielam działać. Dzięki jeszcze raz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Możesz też trochę skrocić zacieranie, powiedzmy: Zacieranie: 30 min w 63 30 min w 70-72 albo w ogóle zrobić po prostu 60 min w 67* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 1. Słód Pilzneński Weyermann 3-52. Słód Monahijski Weyermann typ I 12-17 3. Chmiel Marynka 8,5% - granulat 4. Chmiel Lubelski 4,8% - granulat 5. Drożdże Safale US-05 Ilości na ~ 23 litry lagera. Jak chcesz zrobić lagera zmień drożdże, US-05 są górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Widzę też, że masz mocniejsza Marynkę, moja miała jakieś 6% Zmniejsz ilość marynki do 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 1. Słód Pilzneński Weyermann 3-52. Słód Monahijski Weyermann typ I 12-17 3. Chmiel Marynka 8' date='5% - granulat 4. Chmiel Lubelski 4,8% - granulat 5. Drożdże Safale US-05 Ilości na ~ 23 litry lagera.[/quote'] Jak chcesz zrobić lagera zmień drożdże, US-05 są górnej fermentacji. Tak wiem. Przeczytaj proszę dokładnie mój post. W pewnym miejscu znajdziesz określenie - cytuję: "ala lagier" i "pseudo lagier". Jak wyszedłby lagier z drożdżami dolnej fermentacji fermentujący w temperaturze około 20°C ? Uprzedzę że nie lubie piw typu ale,bitter itd. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 I jak poszło? Czy jeszcze walczysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Poszło super :-) skonczyłem o 3:40. drożdże podjęły pracę i w rurce bulgocze aż miło. Wyszło mi 11.7 °Blg. Teraz z niecierpliwością czekam do przyszłego weekendu. Dam znać co i jak. Piwko dla wszystkich Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się