Jacek G. Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Mam na cichej 17l stouta z ekstraktów (gotowy zestaw z BA "Prawdziwy Stout...", lekko modyfikowany). Nastawiłem na fermentację brzeczkę ok. 13Blg, przy przelaniu na cichą było 3Blg. Teraz jeszcze raz na jakiś czas "bulknie" i mam obawę czy nie wyjdzie zbyt (skrajnie) wytrawny. Postanowiłem, że zabutelkuję połowę z dodatkiem laktozy, aby potem porównać obie wersje. Chcę dodać laktozę w proszku bezpośrednio do butelki (miarka na lejek i lekko spłukać piwem). Laktoza o dużej czystości ze sklepu dla dzieci: https://biobaby.pl/product-pol-77-Alpenschnee-Naturalny-Cukier-Mleczny-Laktoza.html Podczas refermentacji powinna się wymieszać na zasadzie ruchów Browna, a poza tym na początek refermentacji zawsze trochę obracam butelkami. Gdzieś przeczytałem, że na 23l piwa ktoś dodał 300g laktozy - proporcjonalnie u mnie by wyszło ok. 6,5g na butelkę 0,5l. Proszę o ocenę tego pomysłu -> sposób dodania i ilość. Czy taką np.laktozę, glukozę lub ekstrakt w formie suchego proszku można dezynfekować np. w mikrofalówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Kiedyś dodawałem glukozę miarka bezpośrednio z opakowania nic infekcji nie złapie. Jednak teraz robię syrop cukrowy dodaje do piwa i butelkuje o wiele szybciej i lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 1 godzinę temu, Jacek G. napisał: https://biobaby.pl/product-pol-77-Alpenschnee-Naturalny-Cukier-Mleczny-Laktoza.html Wydaje się, że jest to bezpieczne źródło. Chyba bym zaryzykował sypanie prosto do butelek, jedyne co mnie martwi, to pienienie się piwa przy rozlewie. Raz próbowałem tej metody i miałem problemy właśnie z pianą w butelce i "wychodzeniem piwa". Teraz stosuję wyłącznie syrop z wody i glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 11 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 2 godziny temu, Jacek G. napisał: Postanowiłem, że zabutelkuję połowę z dodatkiem laktozy, aby potem porównać obie wersje. Doprecyzuję: i tak do refermentacji dam glukozę, a laktozę chcę dać do połowy butelek dodatkowo dla smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 49 minut temu, Jacek G. napisał: Doprecyzuję: i tak do refermentacji dam glukozę, a laktozę chcę dać do połowy butelek dodatkowo dla smaku. Mi nie pasuje wlewanie piwa do butelek w których jest cukier w postaci proszku, dlatego napisałem że wolę roztwór wodny mieszać z całą objętością piwa do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) Możesz zabutelkować pół warki bez laktozy, potem dolać syrop laktozowy do fermentora z którego rozlewasz i zabutelkować drugie pół. Raz tak zrobiłem (wersja bez laktozy okazała się lepsza w moim przypadku). Bezpośrednio do butelek nie sypałem nigdy więc nie wiem. Edytowane 11 Października 2019 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 12 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Glowa...nie od parady Dobry sposób aby zaoszczędzić roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 W dniu 11.10.2019 o 18:32, Glowa napisał: Raz tak zrobiłem (wersja bez laktozy okazała się lepsza w moim przypadku). Pamiętasz może jaka to była ilość laktozy (choćby przybliżona)? Pytam w nawiązaniu do przeczytanego tematu z piaskownicy, który porusza zagadnienie ilości laktozy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Ja dałem ok 25 gramów na litr, ale tylko raz w życiu robiłem milk stouta. Jak nie wiesz ile sypnąć to podziel sobie tę laktozową część warki na mniejsze i różnie je dosłódź, np dodaj 150 gramów laktozy do 10 litrów piwa, zabutelkuj 5 litrów(czyli ok 15 gramów laktozy na litr), dodaj kolejne 50 gramów laktozy, zabutelkuj 5 litrów (czyli w przeliczeniu ok 25 gramów laktozy na litr) i będziesz miał porównanie. Jacek G. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się