Jump to content

Wężyk z oplotu vs BIAB

Recommended Posts

Witam
Czy ktoś z forumowiczów może porównać klarowność brzeczki uzyskanej wężykiem z oplotu z brzeczką uzyskaną metodą biab?.
Do tej pory filtrowałem wężykiem z oplotu. Uzyskana brzeczka i finalnie piwa były bardzo klarowne. Obawiam się, że metoda z workiem
zaciernym to droga na skróty i klarowność brzeczki ucierpi. Zanim zakupię worek chciałbym się upewnić jak to faktycznie jest z metodą biab.
Pozdrawiam

Zacząłem warzyć metodą BIAB jakoś w tamtym roku. O ile BIAB przyspiesza bardzo całe warzenie, tak niestety jednak zostaje więcej syfu po gotowaniu. Ja korzystam z Hop Stoppera więc z klarownością może nie mam większych problemów, ale zlewanie brzeczki z wiadra trwa sporo dłużej przez właśnie tą większą ilość osadu. Generalnie warzę w ten sposób tylko lżejsze piwa lub małe warki, bo przy większej ilości słodu ciężko utrzymać worek nad garem :P.

Ja mam worek 100 mikronów do zacierania i wysładzania więc to nie do końca BIAB ale brzeczka jest bardzo mętna. Po przelaniu do wiadra mam 1cm mułu na dnie ale to w niczym nie przeszkadza bo piwo później samo wyklaruje się do zadowalającego poziomu a jak chcę mieć super klarowne to dodaję do gotowania glony albo whirlfloc i gitara.