Skocz do zawartości

Wężyk z oplotu vs BIAB


Roy_Batty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Czy ktoś z forumowiczów może porównać klarowność brzeczki uzyskanej wężykiem z oplotu z brzeczką uzyskaną metodą biab?.
Do tej pory filtrowałem wężykiem z oplotu. Uzyskana brzeczka i finalnie piwa były bardzo klarowne. Obawiam się, że metoda z workiem
zaciernym to droga na skróty i klarowność brzeczki ucierpi. Zanim zakupię worek chciałbym się upewnić jak to faktycznie jest z metodą biab.
Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacząłem warzyć metodą BIAB jakoś w tamtym roku. O ile BIAB przyspiesza bardzo całe warzenie, tak niestety jednak zostaje więcej syfu po gotowaniu. Ja korzystam z Hop Stoppera więc z klarownością może nie mam większych problemów, ale zlewanie brzeczki z wiadra trwa sporo dłużej przez właśnie tą większą ilość osadu. Generalnie warzę w ten sposób tylko lżejsze piwa lub małe warki, bo przy większej ilości słodu ciężko utrzymać worek nad garem :P.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam worek 100 mikronów do zacierania i wysładzania więc to nie do końca BIAB ale brzeczka jest bardzo mętna. Po przelaniu do wiadra mam 1cm mułu na dnie ale to w niczym nie przeszkadza bo piwo później samo wyklaruje się do zadowalającego poziomu a jak chcę mieć super klarowne to dodaję do gotowania glony albo whirlfloc i gitara.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.