Rafał z Łodzi Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Czesc, Chce zrobić FESa z przepisu Dori: http://blog.homebrewing.pl/foreign-extra-stout-receptura/ Zasyp: – 5,0kg słodu pilzneńskiego – 0,3kg słód Caraaroma – 0,2kg jęczmień palony – 0,1kg Carafa I – 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne Zacieranie: -64C przez 45 min -72C przez 30 min -Wygrzew 76C Drożdże: Użyje Gęstwy US-05 po Dry Stout 12 BLG W tym FESie celuje w BLG 14-15 Tylko nie wiem jakich Chmieli użyć. Bo tych z przepisu nie ma w sklepie w którym kupuje składniki. W innych przepisach widziałem ze polecają Marynke, Lubelski, Perle, Challenger. Tylko nie wiem ktory wybrać w jakich ilościach i kiedy go dodać. Proszę o poradę odnośnie chmieli do tego stylu. A może jeszcze jakieś inne chmiele by tu lepiej pasowały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Chmieli możesz użyć angielskich, będziesz miał bardziej stylowo. W FES chmiel nie gra pierwszoplanowej roli i jak nie masz angielskich to użyj któryś z tych co wymieniłeś. Ja swojego FESa chmieliłem Iungą na goryczkę i Lubelskim na smak/aromat dodanym na 15 minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Dobrze się skomponuje Lubelski, czy Marynka. Polecałbym jednak do brytyjskiego stylu użyć wyspiarskie chmiele. Mi bardzo odpowiada goryczka, jaką nadaje Target. Bardzo dobrze nada się też Goldings, czy Challenger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się