Jump to content

APA z ekstraktów niechmielonych + partial mash; receptura


polak744

Recommended Posts

Cześć, zbieram się do uwarzenia drugiej warki (pierwszą robiłem z brew kitu) i wstępnie wymyśliłem sobie warzenie z ekstraktów niechmielonych + partial mash. Na razie mój przepis wygląda tak:

 

2x 1,5 kg jasnego ekstraktu słodowego płynnego

1,2 kg ekstraktu żytniego

500 g słodu Carapils

300g płatków owsianych

 

Zacierał i chmielił będę w 10l garnku, a później rozwodnię brzeczkę w fermentatorze. Słód i płatki wrzuciłbym do woreczka muślinowego i wytrzymał przez 30 min w ok. 70oC. Później wyjmę worek i zacznę chmielenie. 

 

50 g Chinnok (granulat) 60 min.                      

20 g Amarillo (granulat) 30 min.                           

30 g Amarillo (granulat) 15 minut                    

20 g Cascade (granulat) 5 minut                               

15 g Cascade (granulat) 0 minut                           

 

Drożdze - US 05

 

Chmielenie na zimno (cicha fermentacja): 30g Cascade (7 dni), a trzy dni przed rozlewem do butelek dodam jeszcze kolejne 30 g Cascade.

 

Co o tym sądzicie (szczególnie o części z mini mashem)? Jest sens dodawać do tego typu piwa płatków owsianych (z tego co patrzyłem to stosuje się je głównie przy częściowym zacieraniu w przypadku stouta, lub jakiś przeniczniaków)? Czy enzymy z tego 0,5kg słodu dadzą radę skrobi z płatków owsianych?

 

Pozdrawiam 

 

Link to comment
Share on other sites

Pomysł masz fajny, enzymy poradzą sobie z tym zasypem ale dla pewności skleikowalbym płatki owsiane i całość dodał to reszty.

Chmielenie na zimno na 7 dni to proszenie się o łodygę w piwie. Max chmiel na zimno to 3 dni

 

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

polak744 -> Radzę uważać na ekstrakt żytni. Ludzie na niego narzekają, że "wali" grzybem oraz mocnym pumperniklem. W moim braggocie TERAZ przykrył wszystko, ale w BW oraz grafie jeszcze nie wiem ... 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.