polak744 Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Cześć, zbieram się do uwarzenia drugiej warki (pierwszą robiłem z brew kitu) i wstępnie wymyśliłem sobie warzenie z ekstraktów niechmielonych + partial mash. Na razie mój przepis wygląda tak: 2x 1,5 kg jasnego ekstraktu słodowego płynnego 1,2 kg ekstraktu żytniego 500 g słodu Carapils 300g płatków owsianych Zacierał i chmielił będę w 10l garnku, a później rozwodnię brzeczkę w fermentatorze. Słód i płatki wrzuciłbym do woreczka muślinowego i wytrzymał przez 30 min w ok. 70oC. Później wyjmę worek i zacznę chmielenie. 50 g Chinnok (granulat) 60 min. 20 g Amarillo (granulat) 30 min. 30 g Amarillo (granulat) 15 minut 20 g Cascade (granulat) 5 minut 15 g Cascade (granulat) 0 minut Drożdze - US 05 Chmielenie na zimno (cicha fermentacja): 30g Cascade (7 dni), a trzy dni przed rozlewem do butelek dodam jeszcze kolejne 30 g Cascade. Co o tym sądzicie (szczególnie o części z mini mashem)? Jest sens dodawać do tego typu piwa płatków owsianych (z tego co patrzyłem to stosuje się je głównie przy częściowym zacieraniu w przypadku stouta, lub jakiś przeniczniaków)? Czy enzymy z tego 0,5kg słodu dadzą radę skrobi z płatków owsianych? Pozdrawiam Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Pomysł masz fajny, enzymy poradzą sobie z tym zasypem ale dla pewności skleikowalbym płatki owsiane i całość dodał to reszty. Chmielenie na zimno na 7 dni to proszenie się o łodygę w piwie. Max chmiel na zimno to 3 dni Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka polak744 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 @polak744 polecam mój wątek, nawet robiłem APKę ostatnio. w stopce link. polak744 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 [mention=22642]polak744[/mention] polecam mój wątek, nawet robiłem APKę ostatnio. w stopce link. W tapatalk nie ma stopek Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 polak744 -> Radzę uważać na ekstrakt żytni. Ludzie na niego narzekają, że "wali" grzybem oraz mocnym pumperniklem. W moim braggocie TERAZ przykrył wszystko, ale w BW oraz grafie jeszcze nie wiem ... polak744 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Z tych 50g Amarillo nic nie poczujesz, on bardzo ulotny jest przy gotowaniu i znacznie lepiej posłuży na wyłączenie palnika lub cichą. polak744 i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się