roberto_g Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Witajcie, Przede mną pierwszy RIS w życiu. I mam dwa pytania na start ? 1. Drożdże Myślę o drożdżach US-05. Kiedy nie muszę to wolę nie robić startera, zawsze to dodatkowe ryzyko skażenia, nie mam też odpowiedniego naczynia. Jeśli nie starter to musiałbym zużyć minimum 2, ale najlepiej 3 saszetki US-05. Ale mam też inny pomysł. Z saszetki US-05 zrobię AIPA - ~6% alk. Potem zbiorę gęstwę i zrobię BIPA - 6,7% alk. A potem zbiorę znowu gęstwę i zrobię RIS'a - pewnie ~9% alk (o ile dobrze odfermentuje) I tu pytanie, czy po BIPA, która ma mieć 6,7% alk. gęstwa będzie się jeszcze nadawała do RIS'a? 2. Napowietrzanie Nie mam sprzętu typu pomka akwariowa. Do tej pory zawsze napowietrzałem poprzez bujanie fermentora - ~10 minut. Ale piwa były słabsze. Czy da radę dobrze napowietrzyć RIS'a tą metodą? Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 RISa najlepiej na gęstwie. I wszystko zależy jaki baling poprzednich piw, ale po 16-17 spokojnie można użyć gęstwy do mocarza. Tylko oblicz w kalkulatorach odpowiednią ilosc gęstwy.Co do napowietrzania to bujanie jest spoko, ale możesz też spróbować napowietrzyć mikserem lub plastikową łygą zamontowaną na wkrętarce/wiertarce.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Risa zrobilem na jednej fiolce high gravity, tylko starter i bardzo ladnie odfermentowal, byl taki dobry ze robie kolejna partie, 2 razy wieksza, i jedynie to zrobie starter 3 stopniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) U mnie dofermentowuje RIS 21Blg na 3 przebiegu gęstwy ESB. Drożdże zeżarły w kilka dni nastaw do 6 i aktualne powoli dojadają jeszcze swoje. Ogólnie RISa można próbować zrobić na różnych drożdżach. Do tego stylu nie ma jednego rodzaju drożdży. Mogą być neutralne US-05, Nottinghamy, mogą być ESB lub S-04, Irish Ale, Belgian Ale czy THG. Widziałem nawet próby z drożdżami do Saisona. Odnośnie ilości saszetek, to uzależniałbym od gęstość. Przy nastawie 21Blg, można dać dwie. Jednak do mocarza powyżej 23Blg wrzucałbym albo 3 saszetki, albo nastawił 21Blg i dalej posiłkowałbym się ekstraktem, który dorzuciłbym w późniejszym etapie fermentacji. Nie zmienia to faktu, że gęstwa zawsze lepiej się sprawdzi przy takim nastawie Edytowane 28 Października 2019 przez Grzegorz Żukowski roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Wedlug ksiazki z serii : Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation natknalem sie na informacje ze przy mocnych piwach w domu warto ponownie napowietrzyc brzeczke przelewajac z wiadra do wiadra po uplywie okolo 12-24h od zadania drozdzy. Robilem tak raz RISA'a 25 Blg i wyglada na to ze wszystko wyszlo ok i bardzo dobry wyszedl. Ktos probowal cos podobnego i ma inne doswiadczenia? roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Dzięki za poradę, ciekawy pomysł. Oczywiście znowu się pewnie należy zastanowić, czy lepiej napowietrzyć tym Twoim sposobem, ale pewnie trochę ryzykując infekcją, czy też lepiej zostawić jak jest. Z drugiej strony, skoro po 24h już fermentacja mocno w toku, to szanse na zdominowanie środowiska przez inne mikroorganizmy też mniejsze. Jak sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Od kiedy napowietrzam blenderem na start fermentacji nie czekałem dłużej niż 24h, a zazwyczaj startują o wiele szybciej. Wczoraj o 19 zadałem Bavarian Lager w 10°C napowietrzylem a o 8 już bulkało. Druga kwestia to kondycja drożdży. A poza tym nie bolą plecy od dźwigania wiadra i przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Ja też polecam blender - lepszy start, szybsza fermentacja, wiecej gestwy, co do czystosci sie nie wypowiem, bo od czasu blendera uzywam lodówkę, wiec uest zdecydowanie częściej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Ok, dzięki. A jak załatwiacie kwestię czystości? Nie sypie się coś tam z części obrotowych, trybików itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 U mnie nic xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się