mst_23 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Wrzucam przepis swojego pierwszego RIS'a to weryfikacji Słody 7 kg Pale Ale 1 kg Special B Castle Malting 0,25 kg Cara Gold Castle Malting 0,5 kg Palony jęczmień Weyermann 0,25 kg Carafa II Special Weyermann 0,25 kg Chocolate Fawcett 0,5 kg palona pszenica Fawcett 1,25 kg płatki owsiane Chmiele Azacca 50g na 60min East Kent Golding 50g na 60 min Drożdże starter z FM12 Planowane ok. 20 litrów BLG: 25° - 26° IBU: ok. 60 Zacieranie w 67 stopniach przez 90 minut. Palone słody wrzucić na początku zacierania czy dopiero pod koniec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) 14 minut temu, mst_23 napisał: 1 kg Special B Castle Malting IMO o połowę za dużo. 14 minut temu, mst_23 napisał: Azacca 50g na 60min Jakie ma stosunek alfa do beta? Przy niewłaściwym, w piwie leżakowanym tak długo jak RIS możesz mieć problem z niepożądanymi objawami utleniania. edit: znalazłem, ze to z 3,5-1. Niedobrze. Poczytaj załącznik.Vintage_Beer_ss.26-31.pdf 14 minut temu, mst_23 napisał: Palone słody wrzucić na początku zacierania czy dopiero pod koniec ? Skoro RIS to stout, dałbym na początku. 14 minut temu, mst_23 napisał: starter z FM12 No i lepiej gęstwa. Edytowane 31 Października 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 @mst_23 Zgadzam sie z Zasada 1kg special B to masakra Do tego 1 kg palonych i 0,5kg bardzo ciemny To sie bedzie ulepkowata popielniczka potrzebujaca mase czasu na ułożenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mst_23 Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) @zasada @Lasek Uwzględniając wasze wskazówki zmieniłem na: Słody 7,5 kg Pale Ale 0,5 kg Special B Castle Malting 0,5 kg Cara Gold Castle Malting 0,35 kg Palony jęczmień Weyermann 0,25 kg Carafa II Special Weyermann 0,25 kg Chocolate Fawcett 0,2 kg palona pszenica Fawcett 1,25 kg płatki owsiane Chmiele Magnum lub Iunga 50g na 60min East Kent Golding 50g na 60 min Drożdże gęstwa z US-05 Wzorowałem się "Podcastem o piwie" gdzie podają jako dobrą wypadową 80% zasypu słodów podstawowych, 10% karmelowych i 10% palonych i jako karmelowe sypią całość Special W albo Special B. Zmniejszyłem Special B o 0,5kg ale dodałem 0,25 Cara Gold, czy nie dodawać ? Zmniejszyłem też trochę ilość słodów palonych. Uwarzę wcześniej IPE na US-05 to wykorzystam gęstwę. Edytowane 1 Listopada 2019 przez mst_23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się