Grzegorz Żukowski Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Poszukuję receptury do uwarzenia klonu Aecht Schlenkerla Rauchbock, Urbock. Podejrzewam, że głównym, prawie jedynym słodem będzie słód wędzony drewnem bukowym. Pytanie tylko, z jakiej słodowni. Słody wędzone ze Strzegomia są za słabo wędzone. 100% Steinbach raczej też to nie będzie. Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub coś może podpowiedzieć markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Z tego co wiem to używają 100% bukowego z Weyermanna, który dodatkowo jest prażony w celu uzyskania ciemnej barwy. Ale nie jest to sprawdzone info więc mogę się mylić. Myślę, że można spróbować użyć tego bukowego Weyermanna + jakiś ciemny bez łuski dla barwy ( tak do max 50-55 EBC) Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Nie wiem jak jest w oryginale, ale jakbym próbował je podrobić to bym celował w około 50% Steinbacha, może nieco więcej + pilzneński i specjalne. Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/364091/aecht-schlenkerla-rauchbier-clone Z dyskusji wynikałoby, że faktycznie 100% wędzony Weyermann. Gdzieś spotkałem się z opinią, że ktoś dał 97% wędzonego Weyermanna i twierdził, że nawet w połowie wędzonka nie jest tak mocna, jak w tym piwie. Możliwe, że albo Weyermann mocniej dla nich wędzi słody albo Schlenkerla sama je dodatkowo wędzi. Chyba spróbuję dać zasyp wędzonych 50% Steinbach + 50% Weyermanna. Zastanawiałem się nad dodatkiem 30g Carafa oraz 3% Caramunich lub karmelowego "150" i/lub "300" dla wzmocnienia słodowości. W tym roku zostawię zgodność z oryginałem, czyli tak, jak @msto napisał. Wędzone + Carafa II do zabarwienia. Zobaczymy za jakiś czas, co wyjdzie Edytowane 1 Listopada 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 19 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Z dyskusji wynikałoby, że faktycznie 100% wędzony Weyermann. Gdzieś spotkałem się z opinią, że ktoś dał 97% wędzonego Weyermanna i twierdził, że nawet w połowie wędzonka nie jest tak mocna, jak w tym piwie. Możliwe, że albo Weyermann mocniej dla nich wędzi słody albo Schlenkerla sama je dodatkowo wędzi. Schlenkerla to przede wszystkim ma już cała instalację "uwędzoną". Przecież oni do swojego lagera nie dodają ani grama słodu wędzonego a i tak wychodzi wędzony. Także brałbym poprawkę i w domu celował w mocniejszą wędzonkę niż by to wynikało z zasypu. Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się