pan_natan Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Cześć, Po 2 brewkitach i jednym brewkicie z ekstraktu chcę zrobić kolejne piwko z ekstraktów, składniki chcę kupić oddzielnie, ale mam kilka pytań. Piwo w stylu American Wheat z mango Gozdawa superjasny ekstrakt słodowy 1,7kg Gozdawa pszeniczny ekstrakt słodowy 1,7 kg Drożdze US-05 Chmiel Citra Chciałbym by piwo miało IBU na poziomie 20. Nie wiem dokładnie jak rozplanowac dodawanie chmielu 10g na 60 minut gotowania 10g na 15 minut wg kalkulatora daje to IBU na poziomie 22, tylko czy taka gramatura i czasy są ok? po fermentacji burzliwej w planie mam zlanie na cichą z dodatkiem 2kg mango z puszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 38 minut temu, pan_natan napisał: Cześć, Po 2 brewkitach i jednym brewkicie z ekstraktu chcę zrobić kolejne piwko z ekstraktów, składniki chcę kupić oddzielnie, ale mam kilka pytań. Piwo w stylu American Wheat z mango Gozdawa superjasny ekstrakt słodowy 1,7kg Gozdawa pszeniczny ekstrakt słodowy 1,7 kg Drożdze US-05 Chmiel Citra Chciałbym by piwo miało IBU na poziomie 20. Nie wiem dokładnie jak rozplanowac dodawanie chmielu 10g na 60 minut gotowania 10g na 15 minut wg kalkulatora daje to IBU na poziomie 22, tylko czy taka gramatura i czasy są ok? po fermentacji burzliwej w planie mam zlanie na cichą z dodatkiem 2kg mango z puszki Jeśli taka goryczka pasuje, to na 60 minut wystarczy. Natomiast te 10g na 15 minut większego sensu nie ma - mango i tak to przykryje. Jeśli chcesz, żeby chmiel wniósł coś od siebie, to sypnąłbym w okolicy 100g na hopstand albo po wyłączeniu palnika. Nie przelewałbym tego piwa na żadną cichą - razem z mango dostarczysz cukry, które drożdże muszą przefermentować, więc lepiej nie zmniejszać ich ilości. Co do mango - poszukaj takiego, w którym jest 100% pulpy (nie dosładzane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_natan Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Tak wole mniejsza goryczkę w pszenicach, szczególnie owocowych. Gotując 10g przez 60 minut osiagne ibu w okolicach 20 - tu znowu wg kalkulatora, ciekawe jak to sie przełoży. Czyli po wyłaczeniu palnika wrzucam 100g chmielu na czas schłodzenia piwa przed przelaniem do fermentora? Przelewanie na cichą sugerowane było w podcascie alchemii, teoretycznie po zlaniu na cicha jeszcze jakies drozdze sa, więc powinny przefermentowac cukier z mango? Wydaje mi sie ze łatwiej będzie później odfiltrować pulpe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 2 godziny temu, pan_natan napisał: Gozdawa superjasny ekstrakt słodowy 1,7kg Gozdawa pszeniczny ekstrakt słodowy 1,7 kg Jeśli jeszcze nie kupiłeś to zamień te ekstrakty na inne, np. WES lub Bruntal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_natan Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 jeszcze nie kupiłem, wcześniej robiłem z bruntal, chciałem spróbować innego. a co z gozdawą jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 22 minuty temu, pan_natan napisał: jeszcze nie kupiłem, wcześniej robiłem z bruntal, chciałem spróbować innego. a co z gozdawą jest nie tak? Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 9 godzin temu, pan_natan napisał: Tak wole mniejsza goryczkę w pszenicach, szczególnie owocowych. Gotując 10g przez 60 minut osiagne ibu w okolicach 20 - tu znowu wg kalkulatora, ciekawe jak to sie przełoży. Czyli po wyłaczeniu palnika wrzucam 100g chmielu na czas schłodzenia piwa przed przelaniem do fermentora? Przelewanie na cichą sugerowane było w podcascie alchemii, teoretycznie po zlaniu na cicha jeszcze jakies drozdze sa, więc powinny przefermentowac cukier z mango? Wydaje mi sie ze łatwiej będzie później odfiltrować pulpe? Tak, wrzucasz chmiel na czas chłodzenia, ewentualnie chłodzisz poniżej 80°C, wrzucasz chmiel i robisz chwilę przerwy w chłodzeniu (hopstand). Jeśli nie zbierasz drożdży, to nie widzę potrzeby przelewania na cichą, choć są też entuzjaści takiej operacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Ja oba ekstrakty dał bym pszeniczne. Na ogół pszeniczny ma w składzie ok 50% pilsa więc dając jedna puszkę będziesz miał tylko 25% pszenicy w "zasypie"Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) 18 godzin temu, pan_natan napisał: a co z gozdawą jest nie tak? jest niedobra, źle smakuje Edytowane 6 Listopada 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_natan Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Dziękuje za porady. Zamówiłem 2 ekstrakty pszeniczne (faktycznie - zawierają 40% pilsa) Drozdze US-05 Chmiel citra 100g: 12g na gotowanie 60 minut 82g hopstand 80°C 10 minut (?) 2 kg puree z mango bez cukru. Nie bede zlewał na cichą, ale mango dodam po fermentacji burzliwej, zamieszać czymś w fermentorze po dodaniu mango? zastanawiam się jak to później odfiltrować przy zlewaniu do butelek - sitko z gazą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 31 minut temu, pan_natan napisał: Dziękuje za porady. Zamówiłem 2 ekstrakty pszeniczne (faktycznie - zawierają 40% pilsa) Drozdze US-05 Chmiel citra 100g: 12g na gotowanie 60 minut 82g hopstand 80°C 10 minut (?) 2 kg puree z mango bez cukru. Nie bede zlewał na cichą, ale mango dodam po fermentacji burzliwej, zamieszać czymś w fermentorze po dodaniu mango? zastanawiam się jak to później odfiltrować przy zlewaniu do butelek - sitko z gazą? Mieszać nie musisz. Po zakończonej fermentacji dobrze zrobić cold crash (mocne schłodzenie piwa) na jakieś 1-2 dni, wtedy większość opadnie na dno i dekantujesz piwo od góry. Będzie mętne, ale gushingu nie powinno być. I musisz się liczyć ze sporymi stratami (nawet ze 4l). vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się