Skocz do zawartości

Fermentacja chmielenie


Luk Luk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam w przepisie następujący zapis:

 

(...)

FERMENTACJA: Burzliwa: 18-21 st.C, 7-10 dni

Po 24h od rozpoczęcia fermentacji chmiel Eukanot 40g

Po zakończeniu fermentacji burzliwej chmiel Enigma 40g

Cicha: (...)

 

Mam rozumieć, że druga dawka chmielu przypada na np. 10 dzień (lub inny gdy zakończyła się fermentacja burzliwa) bezpośrednio przed przelaniem na cicha? Dodaję porcję chmielu po czym przelewam na cichą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 hours ago, Luk Luk said:

Dodaję porcję chmielu po czym przelewam na cichą?

Odwrotnie — przelewasz na cichą, a później dodajesz — chmiel ma przecież oddawać do piwa swoje dobro przez kilka dni. Jeżeli np. planujesz 7 dni cichej na dofermentowanie, a chmielić chcesz 3 dni, to wrzucasz chmiel na te ostatnie 3 dni przed rozlewem. 

 

Poza tym, jeżeli nie zbierasz gęstwy, możesz przelewanie na cichą w ogóle sobie darować. Może drożdże trochę ograniczą oddawanie aromatów przez chmiel, ale zmniejszysz natlenienie i ryzyko infekcji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy chmieleniu na zimno polecam 2 dni w temp. fermentacji cichej + 2 dni w temp. 0-5 stopni C. U mnie ten schemat się dobrze sprawdza i jestem bardzo zadowolony z efektów jeżeli z chmielem jest wszystko ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cichą rob, jesli zbierasz gęste, jesli nie to nie rób. W chmieleniu na zimno chodzi o to, żeby nachmielic, oddzielic chmiel od piwa i mozliwie najszybciej zabutelkowac, zeby jak najwięcej aromatów zostało w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.