Luk Luk Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Cześć mam w przepisie następujący zapis: (...) FERMENTACJA: Burzliwa: 18-21 st.C, 7-10 dni Po 24h od rozpoczęcia fermentacji chmiel Eukanot 40g Po zakończeniu fermentacji burzliwej chmiel Enigma 40g Cicha: (...) Mam rozumieć, że druga dawka chmielu przypada na np. 10 dzień (lub inny gdy zakończyła się fermentacja burzliwa) bezpośrednio przed przelaniem na cicha? Dodaję porcję chmielu po czym przelewam na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 4 hours ago, Luk Luk said: Dodaję porcję chmielu po czym przelewam na cichą? Odwrotnie — przelewasz na cichą, a później dodajesz — chmiel ma przecież oddawać do piwa swoje dobro przez kilka dni. Jeżeli np. planujesz 7 dni cichej na dofermentowanie, a chmielić chcesz 3 dni, to wrzucasz chmiel na te ostatnie 3 dni przed rozlewem. Poza tym, jeżeli nie zbierasz gęstwy, możesz przelewanie na cichą w ogóle sobie darować. Może drożdże trochę ograniczą oddawanie aromatów przez chmiel, ale zmniejszysz natlenienie i ryzyko infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Przy chmieleniu na zimno polecam 2 dni w temp. fermentacji cichej + 2 dni w temp. 0-5 stopni C. U mnie ten schemat się dobrze sprawdza i jestem bardzo zadowolony z efektów jeżeli z chmielem jest wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Są style gdzie chmieli się na burzliwej. Napisz co to za piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Z tym chmieleniem na burzliwej trzeba uwazac zeby nie uzyskac zbyt "perfumowego" piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Luk Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 To jest NEIPA, Chmielenie na cichej też jest rozpisane. 3 dni po przelaniu na cichą należy dodać chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Cichą rob, jesli zbierasz gęste, jesli nie to nie rób. W chmieleniu na zimno chodzi o to, żeby nachmielic, oddzielic chmiel od piwa i mozliwie najszybciej zabutelkowac, zeby jak najwięcej aromatów zostało w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Z jakiego sklepu przepis? Jakie jest chmielenie na cichej? Mysle ze nic sie nie stanie jak ten chmiel "po zakonczeniu" przerzucisz na chmielenie na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Luk Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Na cichej trzeci dzień 60 gram eureka i 35 gram bravo jeśli mnie pamięć nie myli, nie mam przed sobą przepisu. Z Twojegobrowaru pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się