Browarzyciel Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Cześć Ma ktoś jakiś najnowszy słownik, żeby wyjaśnić jak się poprawnie mówi: ten KEG, czy ta KEGA? Zdania są podzielone, przynajmniej pomiędzy mną i Wesołym A może ktoś gra scrable i juz to wyjaśniał? Pzdr Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Pytałem barmanów we Wodzisławiu właśnie oto i kilku było oburzonych na słowo kega. Mi też osobiście pasuje bardziej KEG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Mnie się wydawało, że wyraz pochodzi z angielskiego i powinien być pisany małymi literami. Dlaczego często pisany jest dużymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Niee, no tak. Pisze się normalnie małymi bo to po ang. - beczka, antałek. Napisałem żeby było CZYTELNIE. Raf. Mnie się wydawało, że wyraz pochodzi z angielskiego i powinien być pisany małymi literami. Dlaczego często pisany jest dużymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Keg Dawniej keg oznaczało małą beczkę wytwarzaną przez bednarza i stosowaną do transportu materiałów drobnicowych takich jak np. gwoździe. Obecnie keg to typ beczek metalowych wykonanych ze stali nierdzewnej, stosowanych do przechowywania pod ciśnieniem piwa lub innych płynów (np. oranżady). keg jest również jednostką objętości. 1 keg = 58.6738829 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 ja myślę, że to naleciałości zawodowe. Znam ludzi - pracujących w przemyśle piwnym, którzy z pełną świadomością mówią "kega". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Ja osobiście wolę rodzaj męski tego wyrazu. Na zasadzie zapożyczenia z angielskiego. Natomiast jeśli ten wyraz, a wszystko na to wskazuje jest już dość dawno obecny w polszczyźnie, jako właśnie ta beczka na gwoździe, to pewnie albo równie prawidłowa, albo nawet bardziej poprawna jest wersja w rodzaju żeńskim. Myślę, że wykładnią mogłaby być jakaś poważna literatura branżowa. EDIT: to może być tak jak z rodzynkami. Zwykle używa się liczby mnogiej i przez to wielu ludzi (ja też mam to głęboko zakorzenione) ma wrażenie, że mamy jedną rodzynkę, podczas gdy jest to jeden rodzynek. Edytowane 21 Czerwca 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Podobno jest w: Słownik wyrazów obcych - Europa 2001 - I. Kamińska-Szmaj. Jest też w: http://www.sjp.pl/co/keg Tam wyraźnie stoi: keg (rodzaj męski). odmienność: tak N kegach, kegami, kegom O kega, kegiem, kegowi, kegu T kegów s kegi To ciekawe, bo wiele osób z branży feminizuje ten rzeczownik. Nie wiem, że niby ta beczka to ta kega? Ale w dosłownym tłumaczeniu to była mała beczka czyli antałek (ten antałek). Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Myślę że to przeniesienie beczka- kega, poza tym przychodzi mi do głowy jeszcze jedno- dwusylabowe słowa wypowiada się łatwiej niż jednosylabowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Podobno jest w: Słownik wyrazów obcych - Europa 2001 - I. Kamińska-Szmaj.Jest też w: http://www.sjp.pl/co/keg Tam wyraźnie stoi: keg (rodzaj męski). odmienność: tak N kegach, kegami, kegom O kega, kegiem, kegowi, kegu T kegów s kegi To ciekawe, bo wiele osób z branży feminizuje ten rzeczownik. Nie wiem, że niby ta beczka to ta kega? Ale w dosłownym tłumaczeniu to była mała beczka czyli antałek (ten antałek). Raf. No to super, bo mi ta wersja najlepiej pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Dla mnie zawsze keg-rodz męski i z tego co piszecie to poprawna wersja. Przy okazji zwracam honor kolegom min Tomaszowi - poprawna wersja SENSORYK (tak jak np medyk) a nie SENSOR - to część maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 EDIT: to może być tak jak z rodzynkami. Zwykle używa się liczby mnogiej i przez to wielu ludzi (ja też mam to głęboko zakorzenione) ma wrażenie, że mamy jedną rodzynkę, podczas gdy jest to jeden rodzynek. Chyba i tak i tak jest właściwie: http://so.pwn.pl/lista.php?co=rodzynka Jest też parasol i parasolka i pewnie jeszcze kilka podobnych dałoby się znaleźć gdzie prawidłowe są obie wersje. Dla mnie osobiście 'kega' brzmi jakoś tak dziwnie. Lepiej brzmi 'keg'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 EDIT: to może być tak jak z rodzynkami. Zwykle używa się liczby mnogiej i przez to wielu ludzi (ja też mam to głęboko zakorzenione) ma wrażenie' date=' że mamy jedną rodzynkę, podczas gdy jest to jeden rodzynek.[/quote']Chyba i tak i tak jest właściwie: http://so.pwn.pl/lista.php?co=rodzynka Jest też parasol i parasolka i pewnie jeszcze kilka podobnych dałoby się znaleźć gdzie prawidłowe są obie wersje. Dla mnie osobiście 'kega' brzmi jakoś tak dziwnie. Lepiej brzmi 'keg'. No akurat parasol i parasolka to są dwie różne rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi