Bodziok Posted November 14, 2019 Share Posted November 14, 2019 Czołem! Kupiłem zestaw z drozdzami european lager coopers.Zadałem drożdze do chyba zbyt wysokiej temperatury brzeczki(30*),ale zaczęły pracować. Po 8 dniach blg wynosi 4,bardzo malo piany,brak unoszących się gazów i bulgotania w rurce fermentacyjnej(Według instrukcji powinno być 1Blg lub mniej. Czy jak przeleje brzeczke do butelek z ilością cukru zawartą w instrukcji to nie będzie tzw. granatów? Jak mogę uratować sytuacje? Jutro jeszcze zmierze dla pewności Blg czy się zmieniło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 14, 2019 Share Posted November 14, 2019 (edited) 16 minut temu, Bodziok napisał: Zadałem drożdze do chyba zbyt wysokiej temperatury brzeczki(30*) Ło matko i cuuuurko Poczekaj jeszcze z tydzień i jak Blg nie będzie się zmieniało to teoretycznie można butelkować, ale...... kup dużo alcaprimu bo w piwie dużo, ale to bardzo dużo się dzieje, niekoniecznie dobrze. Już nie oczekiwał bym temperatur lagerowych, ale w kolejnym piwie chociaż schłodź do tych 18-20°C - jest przecież już prawie zima, więc i na zewnątrz i w kranie temperatury sprzyjają. A tak poważnie to nie oczekuj jakiś "sztosów", a nawet dobrego piwa - będzie estrowe, z dużą ilością fuzli i raczej niedobre - jedyna jego zaleta, to że jest z "własnej hodowli". Następnym razem PILNUJ TEMEPERATUR FERMENTACJI, a reszta jakoś się uda Edited November 14, 2019 by korzen16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziok Posted November 14, 2019 Author Share Posted November 14, 2019 (edited) tak na poważnie z tym alkaprimem ?? Mam go przyjąć po próbowaniu piwa czy wrzucić do brzeczki? ? Edit: Dodam jeszcze że fermentor trzymałem w temperaturze około 16* Edited November 14, 2019 by Bodziok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 14, 2019 Share Posted November 14, 2019 (edited) Poważnie to zadałeś drożdże do brzeczki o zdecydowanie za wysokiej temperaturze, tak o 10-15°C - drożdżom w to mi graj, ale piwu to nie służy. Piwo, jeżeli w ogóle będzie pijalne, to będzie bardzo kacogenne, estrowe (bardzo aromatyczne), ale na różne sposoby. Z pewnością je wypijesz i będziesz cmokał jakie dobre . W puchach są drożdże pseudolagerowe, ale z pewnością nie na 30°C. Wszystkie inne błędy są wybaczane, ale nie temperatury fermentacji -to całkowicie niszczy piwo. Edited November 14, 2019 by korzen16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodziok Posted November 14, 2019 Author Share Posted November 14, 2019 Okejjj, dziękuje za rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.