Bodziok Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Czołem! Kupiłem zestaw z drozdzami european lager coopers.Zadałem drożdze do chyba zbyt wysokiej temperatury brzeczki(30*),ale zaczęły pracować. Po 8 dniach blg wynosi 4,bardzo malo piany,brak unoszących się gazów i bulgotania w rurce fermentacyjnej(Według instrukcji powinno być 1Blg lub mniej. Czy jak przeleje brzeczke do butelek z ilością cukru zawartą w instrukcji to nie będzie tzw. granatów? Jak mogę uratować sytuacje? Jutro jeszcze zmierze dla pewności Blg czy się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) 16 minut temu, Bodziok napisał: Zadałem drożdze do chyba zbyt wysokiej temperatury brzeczki(30*) Ło matko i cuuuurko Poczekaj jeszcze z tydzień i jak Blg nie będzie się zmieniało to teoretycznie można butelkować, ale...... kup dużo alcaprimu bo w piwie dużo, ale to bardzo dużo się dzieje, niekoniecznie dobrze. Już nie oczekiwał bym temperatur lagerowych, ale w kolejnym piwie chociaż schłodź do tych 18-20°C - jest przecież już prawie zima, więc i na zewnątrz i w kranie temperatury sprzyjają. A tak poważnie to nie oczekuj jakiś "sztosów", a nawet dobrego piwa - będzie estrowe, z dużą ilością fuzli i raczej niedobre - jedyna jego zaleta, to że jest z "własnej hodowli". Następnym razem PILNUJ TEMEPERATUR FERMENTACJI, a reszta jakoś się uda Edytowane 14 Listopada 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziok Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) tak na poważnie z tym alkaprimem ?? Mam go przyjąć po próbowaniu piwa czy wrzucić do brzeczki? ? Edit: Dodam jeszcze że fermentor trzymałem w temperaturze około 16* Edytowane 14 Listopada 2019 przez Bodziok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Poważnie to zadałeś drożdże do brzeczki o zdecydowanie za wysokiej temperaturze, tak o 10-15°C - drożdżom w to mi graj, ale piwu to nie służy. Piwo, jeżeli w ogóle będzie pijalne, to będzie bardzo kacogenne, estrowe (bardzo aromatyczne), ale na różne sposoby. Z pewnością je wypijesz i będziesz cmokał jakie dobre . W puchach są drożdże pseudolagerowe, ale z pewnością nie na 30°C. Wszystkie inne błędy są wybaczane, ale nie temperatury fermentacji -to całkowicie niszczy piwo. Edytowane 14 Listopada 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziok Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Okejjj, dziękuje za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się