aszmyd Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Uwarzyłem sobie Marcowe: Zasyp: Pilzneński -3kg Wiedeński - 1kg Caparils - 0.8kg Zacieranie: 64°C - 30min 72°C - 30min 79°C - 5min wygrzew (Gotowanie 90min): 30 min - 20g Marynka 75min - 30g Hallertauer MittelfruhDrożdże: Wyeast 2308 Munich LagerFermentacja: burzliwa 14 dni 11°C cicha 14 dni 11°CRozlew: 2vol (4g/L glukozy) Po rozlewnie butelki stały w temp 10-13°C Po 4 tygodniach otwieram jedno do sprawdzenia ( w lodówce przez parę godzin przed testem) : smak ok ale kompletny brak gazu i piany. Decyzja - dogazowac butelki. Otwieram każda i dodaję roztwór 3g/L cukru białego). Mija tydzień od dogazowania i testuje - piany 0 ( nawet przy nalewaniu) ale gaz poprawny ( przyjemnie w ustach gazuje i sporo pęcherzyków w kuflu) Pytanie - czy ta piana się pojawi z czasem? Myślałem że odpowiedni poziom CO2 powinien dać pianę jakąś zawsze, nawet gdyby miała być nie trwała. Wiem że do piany potrzeba oprócz gazu też związków powierzchniowo czynnych ale czy to możliwe że nie ma ich prawie w ogóle? Butelki myte oxi przed rozlewem - robię tak że nalewam oxi i po paru minutach wylewam i po paru kolejnych butelka idzie do rozlewu - czy może butelka powinna dłużej po oxi stać? Już się zastanawiałem nad kolejną dolewka z drożdżami ale skoro jest CO2 wyczuwalne to chyba nie wina samego nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Obstawiam infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aszmyd Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 7 hours ago, SynMojegoStarego said: Obstawiam infekcję. Można to jakoś sprawdzić/potwierdzić? Jakies testy chemiczne można wykonać? Chodzi mi o to że nie czuć żadnych dziwnych aromatów i smaków - piwo zdaje się być czyste w smaku i jest przyjemne w konsumpcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumack Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Ja bym nic nie dodawał, dał bym mu ze 4 miesiące spokoju i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Trudno powiedziec. Wylac zawsze zdazysz. Poczekaj cierpliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aszmyd Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zaiste cierpliwosci mi brakowało. Piana się pojawiła i jest super. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się