baha Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Przymierzam się już do pierwszej próby warzenia Muszę jutro tylko jeszcze wężyk z oplotu dokupić. Mam tylko trochę pytań. 1. Co jest aktywatorem dla ClO2 ? 2. Byłam przekonana, że fermentację cichą mam przeprowadzić w zamkniętym naczyniu (np. balonie z rurką fermentacyjną), a przedwczoraj ktoś powiedział mi, że lepiej w tylko lekko przykrytym wiadrze. Co mam wybrać? 3. Mój garnek okazał się być troszkę mniejszy niż myślałam. Czy równe 20 l wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Przymierzam się już do pierwszej próby warzenia Muszę jutro tylko jeszcze wężyk z oplotu dokupić. Mam tylko trochę pytań.1. Co jest aktywatorem dla ClO2 ? 2. Byłam przekonana, że fermentację cichą mam przeprowadzić w zamkniętym naczyniu (np. balonie z rurką fermentacyjną), a przedwczoraj ktoś powiedział mi, że lepiej w tylko lekko przykrytym wiadrze. Co mam wybrać? 3. Mój garnek okazał się być troszkę mniejszy niż myślałam. Czy równe 20 l wystarczy? ad1 kwasek cytynowy ad2 ja bym robił w zamkniętym naczyniu ad3 zależy jak duża ma być warka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 ODLEJ TROCHE I TYLE . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Postaraj się o większy gar 30 lub nawet 40 L. Dobrze mieć zapas, przydaje się podczas chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 ad 2. Balon po burzliwej ciężko będzie ci domyć. Fermentuj śmiało w wiadrze. Przykryj dobrze, ale nie do końca szczelnie, żeby CO2 miało którędy się wydostać. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Jak na razie muszę sobie poradzić z 20l ale na przyszłość na pewno postaram się o większe Czyli burzliwa w wiadrze a na cichą do balona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 ja się teraz przekonałem że na cichą można wlać do wiadra i zabić na szczelno. Gazu wydziela się tak mało że wystarczy raz na jakiś czas upuścić a ryzyko infekcji jest małe. Jak masz tylko wiadro i balon, to burzliwa w wiadrze, cicha w balonie, bo po cichej jest mniej syfu do mycia. Pamiętaj tylko żeby galon stał w ciemnym miejscu, albo go czymś przykryj żeby światło nie dochodziło do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Ja cichą też robię w wiadrze i nawet jakoś specjalnie szczelnie nie zamykam. Jak dotąd nic złego się nie stało. A co do gara, to możesz zacierać w tym 20-litrowym, a samo warzenie rozłożyć na dwa gary. Ja tak robiłem na początku i to z niezłym skutkiem. Jedyny minus, to więcej zmywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Ja cichą też robię w wiadrze i nawet jakoś specjalnie szczelnie nie zamykam. Jak dotąd nic złego się nie stało. A co do gara, to możesz zacierać w tym 20-litrowym, a samo warzenie rozłożyć na dwa gary. Ja tak robiłem na początku i to z niezłym skutkiem. Jedyny minus, to więcej zmywania. wielkie dzięki:) chyba tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 ja robię tak, że jak mi się nie wszystko co wysłodzę mieści w garze do chmielenia, to gotuję to osobno przez 20-30 minut, i przemywam tym osady pozostałe po chmieleniu. Czekam aż chłodnica to ochłodzi i dolewam do fermentora, dzięki temu w chmielinach nie zostaje mi mocne piwo tylko cienkusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Jeszcze pytanie kiedy przelać na cichą?? Piana mi już prawie opadła (2 dzięń burzliwej) ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Na cichą przelej, gdy piwo odfermentuje do odpowiedniego poziomu, czyli jakiejś ~ 1/4 poziomu startowego. Czasem wystarcza 2-3 dni, ale nie ma się gdzie spieszyć. Najwygodniej proces podzielić na etapy tygodniowe od weekendu do weekendu. Po 5 -7 dniach piwo będzie już raczej na pewno odfermentowane i pomiar BLG będziesz robić czysto kontrolnie. Dobre piwo wymaga cierpliwości, ale jak bardzo chcesz, to możesz zmierzyć poziom cukru już teraz. Pamiętaj tylko, żeby dobrze odkazić elementy, które będą miały styczność z młodym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Jeszcze pytanie kiedy przelać na cichą??Piana mi już prawie opadła (2 dzięń burzliwej) ?? Nie wiem niestety co to za piwo fermentuje, jaka gęstość początkowa w jakiej temperaturze idzie fermentacja ale poczekaj jeszcze 2-3 dni i lepiej nie zaglądaj do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 fermentacja w 22-23oC na początku 13 Blg mnie się nigdzie nie spieszy, spokojnie poczekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Podłącze się do tematu, mam nadzieje ze wybaczycie. Konkretnie, do zacierania do tej pory stosowałem 2 gary, 17L i 15 L, bo tylko takowe miałem. Ostatnio rodzina załatwiła mi duży garnek nierdzewny, z tym że aż 60L, warki nastawiam zazwyczaj po 20L. Jak myślicie, kombinować z nowym sprzętem, czy trzymać się starej metody? Fizyczne rozmiary garnka zniwelują zalety płynące ze stosowania jednego gara zamiast dwóch. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez wykasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Podłącze się do tematu, mam nadzieje ze wybaczycie.Konkretnie, do zacierania do tej pory stosowałem 2 gary, 17L i 15 L, bo tylko takowe miałem. Ostatnio rodzina załatwiła mi duży garnek nierdzewny, z tym że aż 60L, warki nastawiam zazwyczaj po 20L. Jak myślicie, kombinować z nowym sprzętem, czy trzymać się starej metody? Fizyczne rozmiary garnka zniwelują zalety płynące ze stosowania jednego gara zamiast dwóch. Ja bym jednak wolał w jednym garnku mieszać czy mierzyć temperaturę niż w dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Ja standardowo zacieram 22L warki w 50L garnku i jest to duża wygoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 fermentacja w 22-23oCna początku 13 Blg mnie się nigdzie nie spieszy, spokojnie poczekam U la la, to bardzo ciepło. Czyli jest już praktycznie po burzliwej. Daj jeszcze piwu jeszcze 2 dni i na cichą, najlepiej w jakieś chłodniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 przemyłam dymion clo2 i tak śmierdzi chlorem ze hej. przemylam to juz kilka razy woda ale nic nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Ja mam nieco inny problem. Zalałem balon 15l roztworem wybielacza chlorowego i... w nawale pracy zapomniałem o nim na kilka dni. W konsekwencji dymion pięknie sie wyczyscił z wszelkich osadów, jednak w zamian złapał cos w rodzaju 'kamienia', specyficznego osadu na sciankach, od połowy wysokosci w dół. Przemywanie wodą nie pomaga. Czy jest sposób by to usunąc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 (edytowane) przemyłam dymion clo2 i tak śmierdzi chlorem ze hej. przemylam to juz kilka razy woda ale nic nie daje Po ClO2 NIE PŁUCZE SIĘ!! To że śmierdzi chlorem w niczym nie przeszkadza. Przepłucz balon jeszcze raz ClO2 i nie płucz potem wodą. Dwutlenek chloru rozkłada się do chlorków. Edytowane 25 Czerwca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Ja mam nieco inny problem. Zalałem balon 15l roztworem wybielacza chlorowego i... w nawale pracy zapomniałem o nim na kilka dni. W konsekwencji dymion pięknie sie wyczyscił z wszelkich osadów, jednak w zamian złapał cos w rodzaju 'kamienia', specyficznego osadu na sciankach, od połowy wysokosci w dół. Przemywanie wodą nie pomaga. Czy jest sposób by to usunąc? To jest znany problem pojawiający sie przy pracy z podchlorynem. Chyba osad ten daje sie rozpuścić "na kwaśno". Dodaj ciepłego r-ru kwasku cytrynowego albo odkamieniacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 przemyłam dymion clo2 i tak śmierdzi chlorem ze hej. przemylam to juz kilka razy woda ale nic nie daje Po ClO2 NIE PŁUCZE SIĘ!! To że śmierdzi chlorem w niczym nie przeszkadza. Przepłucz balon jeszcze raz ClO2 i nie płucz potem wodą. Dwutlenek chloru rozkłada się do chlorków. Kurcze nie wiem czy bede miala sumienia przelac do tego piwo, to nawet nie śmierdzi tylko za przeproszeniem "wali"!! chlorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Kurcze nie wiem czy bede miala sumienia przelac do tego piwo, to nawet nie śmierdzi tylko za przeproszeniem "wali"!! chlorem Nie przejmuj się: TAK MA BYĆ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Kurcze nie wiem czy bede miala sumienia przelac do tego piwo' date=' to nawet nie śmierdzi tylko za przeproszeniem "wali"!! chlorem[/quote']Nie przejmuj się: TAK MA BYĆ dobra przelane. Na szczęście mieszkasz blisko to jakby co wiem gdzie Cię znależć hehe co z drożdżami? do wyrzucenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się