matnow138 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Cześć, Przymierzam się do uwarzenia czegoś na Galaxy, wyczytałem, że warto połączyć z Citrą, stąd moja prośba o weryfikację receptury: Ilość: 20l IBU: 66 Słody: 1,5 kg Monachijski 5,0 kg Pale Ale Chmiele: 20' - 20g Galaxy 5' - 30g Galaxy, 20g Citra Whirpool - 50g Galaxy, 30g Citra na zimno - 50g Galaxy, 50g Citra Drożdże: US-05 Zacieranie - 45 min 62-64C, 15 min 72 C Czy takie połączenie składników będzie ze sobą współgrało? Czy może zostać przy 100% Pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiwkoLiwko Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Jaki efekt chcesz osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matnow138 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Chciałem osiągnąć lżejsze piwo, nie przepadam za ciężkimi i mocno słodowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiwkoLiwko Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 W takim razie zrezygnowałbym ze słodu monachijskiego. Na pewno w takiej ilości. Ponad 20% tego słodu wniesie nuty karmelowe chlebowe, tostowe i to bardzo wyraźne. Piwo będzie wydawało się cięższe z uwypuklonymi słodowymi zapachami i smakami. Na smak dałbym po 25 g citry i 25 galaxy, na 20-15" gotowania. Ja zwykle daję na 15 minut. Zrezygnowałbym z chmielenia na 5'. Na hop stand dałbym również po 25 g citry i 25 galaxy. Sypnąłbym w temperaturze 80' i przetrzymał około 20-25 ' mieszając co jakiś czas. Reszta na zimno. Jeśli nie znasz za bardzo tych chmieli, to rozważ podział warki na dwie części po 10 litrów przed chmieleniem na zimno. Jedną dopraw galxy a drugą cirtą. Citra jest dosyć intensywna w proporcjach 1 do 1 może zdominować galxy. Jeśli chcesz te 66 ibu musisz dodać jeszcze chmiel na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Kolega @LiwkoLiwko dobrze radzi. Nie dawaj monachijskiego. Rozważyłbym dodanie jakiegoś lekkiego karmelu. U mnie dobrze się sprawdza CaraPils i CaraRed. Dodaj po 300g obu i bedzie dobrze - wg mnie. Zacierałbym raczej jednotemperaturowo - 66 stopni na 60 minut plus mash-out - przy 66IBU powinno być dobrze. Na razie to nie widać tam 66IBU, więc tak jak kolega radzi - dodaj chmiel na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się