Piotr Ba Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Dzień dobry. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten kocioł ? Czy jest coś co denerwuje a np. w innych modelach jest lepiej rozwiązane, tzn dołożyć kilkaset złotych i inny model ? Czy wysładzanie nie przebiega za szybko przez kosz i czy nie ma w związku z tym utraty wydajności - jak ma się to odbywać bo chyba nie zwyczajnie laniem wody do kosza? Na wężyku robię to bardzo powoli. Czy nie ma kłopotów ze słodem pszenicznym ? Czy nie lepiej zakupić 60 litrowy - 40 litrów piwa za jednym zamachem - 2-4 razy w roku warzę i mam spokój. Wprowadzam się do nowego domu z nową kuchnią i muszę się wynieść z piwem do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) 6 godzin temu, Piotr Ba napisał: Dzień dobry. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten kocioł ? Czy jest coś co denerwuje a np. w innych modelach jest lepiej rozwiązane, tzn dołożyć kilkaset złotych i inny model ? Czy wysładzanie nie przebiega za szybko przez kosz i czy nie ma w związku z tym utraty wydajności - jak ma się to odbywać bo chyba nie zwyczajnie laniem wody do kosza? Na wężyku robię to bardzo powoli. Czy nie ma kłopotów ze słodem pszenicznym ? Czy nie lepiej zakupić 60 litrowy - 40 litrów piwa za jednym zamachem - 2-4 razy w roku warzę i mam spokój. Wprowadzam się do nowego domu z nową kuchnią i muszę się wynieść z piwem do piwnicy. Stosunek ceny do jakości jest dobry, w chwili obecnej chyba robiłbym swój od podstaw ale na pewno nie jestem niezadowolony. O innych modelach się nie wypowiem ale nie za bardzo jest się czegoś czepić jak na taki kociołek. Wysładzanie przebiega za szybko, jest utrata wydajności. Wodę leje się zwyczajnie do kosza zaciernego. Nie zauważyłem problemów ze słodem pszenicznym. Jeśli chodzi o wielkość to zwróć uwagę jeszcze na to czy podniesiesz kosz zacierny w 60. Kociołek zazwyczaj stawia się na jakimś podwyższeniu tak aby dało się zlać brzeczke do fermentora, od tej wysokości należy podnieść gorący kosz. Pozycja nie jest zbyt przyjemna. Edytowane 14 Grudnia 2019 przez Krzych132 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Sprzęt bardzo ułatwia pracę, pytanie tylko czy do 2-4 piw w roku opłaca sie kupić? Wydajność na royalu wychodzi mi do 85%. Zze słodami pszenicznymi czy też płatkami nie mam problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Właśnie do Pana mam pytanie o tą wydajność - w jaki sposób Pan wysładza ?? TZN 2-4 warek rocznie ale po 40 litrów każda na tej większej wersji. Edytowane 14 Grudnia 2019 przez Piotr Ba piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi