MichalBs Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Witam, Jako że to moja 1 warka z własnej receptury wcześniej były gotowe zestawy z BA. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie ? Jakieś uwagi, co można ulepszyć? Czy to mieści się w stylu? Pale Ale 1 Gęstość 12.6 BLG ABV 5.1 % IBU 25 SRM 9.7 Styl Belgian Pale Ale - ? Oczekiwana ilość gotowego piwa 20 L Rozmiar ze stratami z fermentacji 21 L Czas gotowania 65 min Ilość gotowanej brzeczki 25.5 L Zacieranie Stosunek wody do ziarna 3 L / kg Ilość wody do zacierania 15 L • Temp 67 C, Czas 60 min Wysładzanie 15.5 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 25.5 L brzeczki Surowce fermentujące Ziarno Simpsons - Maris Otter 4 kg (80%) 81 % 5 Ziarno Cara Gold Castlemalting 0.5 kg (10%) 78 % 120 Ziarno Biscuit Malt 0.5 kg (10%) 79 % 50 Chmiele Gotowanie Marynka 22 g 60 min 7.4 % Gotowanie Huell Melon 20 g 15 min 6.8 % Aromat (koniec gotowania) Huell Melon 15 g 0 min 6.8 % Drożdze Mangrove Jack's -M15 Empire Ale suche 10g Dodatki Czynnik do wody Gips 5 g Zacieranie 60 min Klarowanie Whirlfloc 1.2 g Gotowanie 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Do Belgian Pale Ale potrzebne by były inne drożdże. Te są bardziej brytyjskie. Zasyp imo zbyt karmelowy, obciąłbym przynajmniej o połowę cara i biscuit. I zarówno dla wersji brytyjskiej jak belgijskiej ten chmiel na smak/ aromat chyba umiarkowanie pasuje. Na forum zbierał raczej słabe opinie. Edytowane 27 Grudnia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Jak na tych drozdzach to piekny Pale Ale. Jak Marynka to sugeruje jakis polski aromat pulawski/lubelski i bedzie Polish Pale Ale :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się