Jump to content

Zakwaszanie kwasem mlekowym - próg wyczuwalności

eltomek

Recommended Posts

Hej,

Na https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody#Zakwaszanie napisano, że kwasu mlekowego nie powinno się dawać więcej niż 5ml, bo powyżej tej ilości wpłynie on na smak piwa.

Te 5ml to na ile litrów piwa/zacieru? :)

Beersmith podaje mi, że dla osiągnięcia Ph 5,4 przy mojej wodzie musiałbym dolać 7ml kwasu mlekowego o stężeniu 80%, chcąc zejść do Ph 5,2 musiałbym wlać 13ml tego kwasu.

Do jakiej ilości na 20-litrową warkę można się bawić w kwas mlekowy, a kiedy przejść na kwas solny?

19 godzin temu, eltomek napisał:

Do jakiej ilości na 20-litrową warkę można się bawić w kwas mlekowy, a kiedy przejść na kwas solny?

Również robię warki 20 litrowe i u mnie standardem jest użycie ok 13ml kwasu mlekowego 80% i nie jest to wyczuwalne, przeważnie 8ml używam do zacierania i 5ml do wysładzania. Pamiętam że kiedyś w jednym z pierwszych zakwaszanych piw szwankował mi ph metr i dodałem łącznie 25ml...coś z tego wypiłem ale reszta poszła w kanał także przy takich ilościach bym już uważał chociaż to zależy od stylu. Nie tak dawno warzyłem też Gose z dodadkiem moreli do którego poszło 30ml i piwo wyszło bardzo przyjemne lekko kwaśne.

Edited by dan737