eltomek Posted December 27, 2019 Share Posted December 27, 2019 Hej, Na https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody#Zakwaszanie napisano, że kwasu mlekowego nie powinno się dawać więcej niż 5ml, bo powyżej tej ilości wpłynie on na smak piwa. Te 5ml to na ile litrów piwa/zacieru? Beersmith podaje mi, że dla osiągnięcia Ph 5,4 przy mojej wodzie musiałbym dolać 7ml kwasu mlekowego o stężeniu 80%, chcąc zejść do Ph 5,2 musiałbym wlać 13ml tego kwasu. Do jakiej ilości na 20-litrową warkę można się bawić w kwas mlekowy, a kiedy przejść na kwas solny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomi23 Posted December 27, 2019 Share Posted December 27, 2019 Ja dawałem i 10 ml na 20 L i nie było tego czuć w piwie. Wszystko zależy od składu wody u Ciebie w kranie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 (edited) 19 godzin temu, eltomek napisał: Do jakiej ilości na 20-litrową warkę można się bawić w kwas mlekowy, a kiedy przejść na kwas solny? Również robię warki 20 litrowe i u mnie standardem jest użycie ok 13ml kwasu mlekowego 80% i nie jest to wyczuwalne, przeważnie 8ml używam do zacierania i 5ml do wysładzania. Pamiętam że kiedyś w jednym z pierwszych zakwaszanych piw szwankował mi ph metr i dodałem łącznie 25ml...coś z tego wypiłem ale reszta poszła w kanał także przy takich ilościach bym już uważał chociaż to zależy od stylu. Nie tak dawno warzyłem też Gose z dodadkiem moreli do którego poszło 30ml i piwo wyszło bardzo przyjemne lekko kwaśne. Edited December 28, 2019 by dan737 Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted December 28, 2019 Author Share Posted December 28, 2019 8 godzin temu, dan737 napisał: i nie jest to wyczuwalne, a jak jest wyczuwalne to w jaki sposób? Po prostu kwaśne czy jakieś specyficzne smaki/aromaty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 5 godzin temu, eltomek napisał: a jak jest wyczuwalne to w jaki sposób? Po prostu kwaśne czy jakieś specyficzne smaki/aromaty? Tak po prostu kwasne. eltomek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now