eltomek Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Hej, Na https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody#Zakwaszanie napisano, że kwasu mlekowego nie powinno się dawać więcej niż 5ml, bo powyżej tej ilości wpłynie on na smak piwa. Te 5ml to na ile litrów piwa/zacieru? Beersmith podaje mi, że dla osiągnięcia Ph 5,4 przy mojej wodzie musiałbym dolać 7ml kwasu mlekowego o stężeniu 80%, chcąc zejść do Ph 5,2 musiałbym wlać 13ml tego kwasu. Do jakiej ilości na 20-litrową warkę można się bawić w kwas mlekowy, a kiedy przejść na kwas solny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ja dawałem i 10 ml na 20 L i nie było tego czuć w piwie. Wszystko zależy od składu wody u Ciebie w kranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) 19 godzin temu, eltomek napisał: Do jakiej ilości na 20-litrową warkę można się bawić w kwas mlekowy, a kiedy przejść na kwas solny? Również robię warki 20 litrowe i u mnie standardem jest użycie ok 13ml kwasu mlekowego 80% i nie jest to wyczuwalne, przeważnie 8ml używam do zacierania i 5ml do wysładzania. Pamiętam że kiedyś w jednym z pierwszych zakwaszanych piw szwankował mi ph metr i dodałem łącznie 25ml...coś z tego wypiłem ale reszta poszła w kanał także przy takich ilościach bym już uważał chociaż to zależy od stylu. Nie tak dawno warzyłem też Gose z dodadkiem moreli do którego poszło 30ml i piwo wyszło bardzo przyjemne lekko kwaśne. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 8 godzin temu, dan737 napisał: i nie jest to wyczuwalne, a jak jest wyczuwalne to w jaki sposób? Po prostu kwaśne czy jakieś specyficzne smaki/aromaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 5 godzin temu, eltomek napisał: a jak jest wyczuwalne to w jaki sposób? Po prostu kwaśne czy jakieś specyficzne smaki/aromaty? Tak po prostu kwasne. eltomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się