punix Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) 48 minut temu, Sumikk napisał: Zrobiłem roztwór cukru i wody i balingomierz pokazuje ok 5.5 a refraktometr 5 Czyli to że mi się nie zgadza może być spowodowane złym pomiarem przed fermentacją ? Refraktometrem już po korekcie (choć w sumie korekta by jeszcze zwiększyła różnicę)? Cóż, skoro wyniki tak się rozjeżdżają, to zdecydowanie tak może być. Edytowane 5 Lutego 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Tyle po kazało bez żadnych korekt. Czy balingometr jest pewniejszy po fermentacji ? Tzn pokazuje faktyczny stan blg ? Mogę na nim polegać ? Podniosłem temp do 20'c w piątek po pracy zobaczę co się dzieje, jak nie będzie spadać to będę butelkowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 28 minut temu, Sumikk napisał: Tyle po kazało bez żadnych korekt. Czy balingometr jest pewniejszy po fermentacji ? Tzn pokazuje faktyczny stan blg ? Mogę na nim polegać ? Podniosłem temp do 20'c w piątek po pracy zobaczę co się dzieje, jak nie będzie spadać to będę butelkowal Cóż, pewnie zabrzmi to banalnie Ale po iluś warkach pewnie przestaniesz zwracać uwagę na to "do ilu zeszło", ten 1°Blg rzadko będzie miał znaczenie - ważniejsze, czy utrzymuje się stabilnie i czy możesz butelkować Ja jestem zwolennikiem refraktometru, głównie ze względu na niewielkie próbki do pomiaru. Czy na pewno podaje dobre wartości po korekcie? Nie wiem, ale żyję z tym i się nie przejmuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 21 minut temu, punix napisał: Cóż, pewnie zabrzmi to banalnie Ale po iluś warkach pewnie przestaniesz zwracać uwagę na to "do ilu zeszło", ten 1°Blg rzadko będzie miał znaczenie - ważniejsze, czy utrzymuje się stabilnie i czy możesz butelkować Ja jestem zwolennikiem refraktometru, głównie ze względu na niewielkie próbki do pomiaru. Czy na pewno podaje dobre wartości po korekcie? Nie wiem, ale żyję z tym i się nie przejmuję No a co byś zrobił na moim miejscu w tej chwili ? Widać że jak podniosłem temp do 20'c to coś się jeszcze rusza więc mam nadzieję że jeszcze spadnie blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 15 minut temu, Sumikk napisał: No a co byś zrobił na moim miejscu w tej chwili ? Widać że jak podniosłem temp do 20'c to coś się jeszcze rusza więc mam nadzieję że jeszcze spadnie blg Rusza się, czyli rurka bulka? Po podniesieniu temperatury zawsze trochę CO2 się uwolni. Po podniesieniu temperatury odczekałbym ze 3 dni (nie liczyłem dokładnie, ale już coś koło 20 dni fermentuje?), sprawdził blg (tym samym przyrządem, co poprzednio ) i jeśli nie spada - spokojnie w butelki. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 10 minut temu, punix napisał: Rusza się, czyli rurka bulka? Po podniesieniu temperatury zawsze trochę CO2 się uwolni. Tak jakieś małe bąbelki się pojawiają i podnosi się pokrywa. 11 minut temu, punix napisał: Po podniesieniu temperatury odczekałbym ze 3 dni (nie liczyłem dokładnie, ale już coś koło 20 dni fermentuje?), sprawdził blg (tym samym przyrządem, co poprzednio ) i jeśli nie spada - spokojnie w butelki. Tak właśnie planuje, fermentuje 20 dni, jak w do piątku się nie zmieni nic to może w sobotę uda mi się zapakować w butelki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 39 minut temu, Sumikk napisał: Tak jakieś małe bąbelki się pojawiają i podnosi się pokrywa. Normalne, jeśli zwiększasz temperaturę - zwykle nie świadczy o wznowieniu fermentacji. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) W dniu 6.02.2020 o 00:00, punix napisał: Blg mimo podniesienia nie spadło nic, jest 5blg. Myślicie że mogę takie piwo butelkować ? Nie biedzie granatów ? I ile dać glukozy ? Czy ew mogę je zostawić do poniedziałku? Edytowane 7 Lutego 2020 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 29 minut temu, Sumikk napisał: Blg mimo podniesienia nie spadło nic, jest 5blg. Myślicie że mogę takie piwo butelkować ? Nie biedzie granatów ? I ile dać glukozy ? Czy ew mogę je zostawić do poniedziałku? Skoro drożdże nic nie dojadają, to powinien być koniec i granatów nie powinno być. Spokojnie możesz zostawić je do poniedziałku (ewentualnie dla pewności wtedy raz jeszcze zmierzyć blg, ale małe szanse, żeby akurat teraz jeszcze ruszyło). Do nagazowania najlepiej użyć kalkulatora, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 7 minut temu, punix napisał: Do nagazowania najlepiej użyć kalkulatora, Okej to wiem, ale to że piwo ma dalej 5blg nic nie zmienia ? Normalnie liczyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 1 godzinę temu, Sumikk napisał: Okej to wiem, ale to że piwo ma dalej 5blg nic nie zmienia ? Normalnie liczyć ? O ile jest odfermentowane do końca (a takie obecnie sprawia wrażenie), to końcowe blg nie ma nic do rzeczy (to cukry złożone, których dane drożdże już nie potrafią przetrawić). vmario i Sumikk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się