Gefaran Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) Witam. Postawiłem w sobotę Ale z Browamatorowego zestawu ekstraktowego. Blg startowe wyszło ciut wyższe niż określone w instrukcji (nie 11 blg a 13 blg), ale wszystko ładnie szło, drożdże jeszcze w nocy z soboty na niedzielę zaczęły swą żmudną pracę itd. Od wczoraj jednak nie widzę już ruchu wody w rurce fermentacyjnej, została tylko piana na powierzchni brzeczki. Zmierzyłem blg i stoi teraz na poziomie 5-6. Co radzicie? Chodzi to to jeszcze, czy przelewać na cichą? Zamierzałem poczekać do soboty, żeby na spokojnie to przelać, ale może już dzisiaj się sprężyć i przelać? Drugie pytanko, już o samą cichą: czy oprócz obawy o zakażenie i zwrócenia uwagi, żeby nie napowietrzyć na coś powinienem 'mieć oko'? dori edit - uszczegółowienie tematu Edytowane 11 Września 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Witam.Od wczoraj jednak nie widzę już ruchu wody w rurce fermentacyjnej, została tylko piana na powierzchni brzeczki. Zmierzyłem blg i stoi teraz na poziomie 5-6. Co radzicie? Chodzi to to jeszcze, czy przelewać na cichą? Zamierzałem poczekać do soboty, żeby na spokojnie to przelać, ale może już dzisiaj się sprężyć i przelać? Drugie pytanko, już o samą cichą: czy oprócz obawy o zakażenie i zwrócenia uwagi, żeby nie napowietrzyć na coś powinienem 'mieć oko'? Można zlać, można poczekać. Za zlaniem przemawia to, ze piwo będzie krócej nad obfitym osadem drożdżowym. Przeciw przemawia stosunkowo wysokie blg. Ale na cichej spokojnie powinno dociągnąć. Ja bym chyba poczekał na opadniecie piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gefaran Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Właśnie, tak mnie zastanawiało czy można cichą 'dociągać' to blg, czy będzie to miało ten sam efekt co zejście na odpowiedni poziom na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Z doświadczenia mojego wynika, że spadek blg na cichej jest minimalny, rzędu 0,5 blg. Mimo, że miałem piwka po burzliwej 5-6 blg. Należy w tym przypadku popatrzyc również na gatunek piwa. Nie wszystkie piwa schodzą do 2-3 blg. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gefaran Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 W sobotę przelałem na cichą, zmierzyłem blg i wyszło 4. Myślę, że źle nie jest. Pytanko mam tylko pomocnicze: skąd mam wiedzieć ile trzymać na cichej i czy wszystko idzie jak trzeba (to pierwsza cicha jaką robię)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Proponuję 14 dni cichej fermentacji. Piwo może nie fermentować ono ma się wyklarować i te 14 dni powinno wystarczyć. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gefaran Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Cóż, nie było to szczęśliwe Ale. Wczoraj otworzyliśmy fermentator i w nozdrza uderzył kwaśno-owocowy zapach. Blg ładnie do 3ech zeszło ale niestety próbki już wypić się nie dało. Nasze pierwsze, kwaśne piwo:( Jako, że to pierwszy gniot na naszym koncie zabutelkowaliśmy dla pewności i trochę z ciekawości 2 sztuki a miało być pierwsze świąteczne Ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 No to pech, ale musi być jakaś przyczyna. Na odległość trudno wyrokować. Trzeba zacząć od naczynia fermentatora, poprzez narzędzia użyte do przelewania. Ja wszystko wyparzam wrzątkiem. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gefaran Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgodnie z zasadą spadania z konia, stout już dochodzi. W sobotę butelkujemy i tu mam pytanie. Chcemy dać zamiast cukru zwyklej glukozy, czy daje się ją w stosunku 1:1 względem cukru i ile wdg Was, doświadczonych piwowarów na 1l jej powinniśmy dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Stout jest stosunkowo nisko nasycony. Ja bym dał 5-6g na 1L. 100-120g na 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Kopyr ma rację mój stout miał 8g na litr i to trochę dużo, szczególnie przy dłuższym leżakowaniu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się