Szuwar71 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Producent: A good top cropper thought to be from a famous Manchester bitter maker, British V’s lingering haze and residual sweetness pairs popularly with the signature look and huge, fruity hop profile of the New England IPAs (NEIPA). Flocculation: High Attenuation: 71-75% Temperature Range: 18-23C Alcohol Tolerance: 10% Ja: Bardzo szybki start i bardzo szybka fermentacja prosto z saszetki. Raczej przeszła ona w górnych granicach zalecanych temperatur (zadane były do brzeczki 10 Blg o temperaturze ok. 20 stopni, po czym przeniesione do zimnego pomieszczenia jednak lag był zbyt krótki by się odpowiednio schłodziła). Niesamowity owocowy profil, cała gama, ciężko określić które owoce konkretnie. Piwo jest tzw. "hazy", okrągłe w smaku, bardzo pijalne, mimo wysokiej goryczki zbalansowane. Dla porównania druga połowa tej samej warki na Liberty Ale z Mangroove odfermentowała podobnie (do 2Blg z hakiem), zdecydowanie bardziej klarowna i oczywiście płytsza w odbiorze, z balansem na goryczkę. Moim zdaniem są to genialne drożdże do Vermontów, nawet się śmieję, że niewiele chmielu trzeba dodać by osiagnąć efekt Ja akurat robiłem bittera SH Simcoe (bez chmielenia na zimno) i w tych temperaturach fermentacji to nawet jak na ten styl owoców jest zbyt wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 IMO jest to po prostu odpowiednik London Ale III z Wyeast. Nawet zakres pracy temperatury, odfermentowania i tolerancji na alkohol jest identyczny jak dla 1318. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się