anteks Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 23 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Refraktometrm ktory zaczał wariować bo mi pokazu 12 brix a spławik 12,5 Spławik dobry jest. kurde w kociołkiu z lidla miałem 14 plato przy zasypie 6kg 20l spoko 18blg, refraktrometr można skalibrować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Rozpocząłem warkę Black IPA według receptury @scooby_brew Miałem troszkę problemów, jeden to bardzo gęsty zacier, pewnie powodem było to że słód ma 1 rok. Dolałem 4,5L wody ale i tak gęsto, bardzo mały przepływ wody, zwiększyłem czas zacierania. Na zdjęciach już brzeczka leci do fermentatora, brzeczka kryształ po mimo dawki 200g chmielu. Efekt to mocne 14 brix, a ile to niedługo uzupełnię. Jeśli dobrze oznakowałem fermentator, to otrzymałem 36L(po sprawdzeniu poprawności oznakowania okazało się że otrzymałem 41L) do fermentatora. Bardzo dużo osadu. Im luźniejszy zacier tym lepiej, następnym razem dam mniej słodu podstawowego, a podciągnę ekstraktem niechmielonym. Oraz nowy słód, bo ten ma rok 1 i 3 miesiące Hoopstoper dał radę super, przypomnę razem 200g chmielu. BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: Black IPA Brewer: Asst Brewer: Style: Black IPA TYPE: Ze słodów Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 46,01 l Post Boil Volume: 42,71 l Batch Size (fermenter): 40,00 l Bottling Volume: 38,49 l Estimated OG: 15,596 Plato Estimated Color: 46,0 EBC Estimated IBU: 49,1 IBU Brewhouse Efficiency: 75,00 % Est Mash Efficiency: 76,9 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 9,50 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC) Słód 1 86,4 % 0,50 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC Słód 2 4,5 % 0,50 kg Crystal 150 (170,0 EBC) Słód 3 4,5 % 0,50 kg Wheat, Torrified (3,3 EBC) Słód 4 4,5 % 50,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 60,0 mi Chmiel 5 29,3 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 6 9,3 IBUs 50,00 g Fuggle [4,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 7 7,6 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 8 2,9 IBUs Mash Schedule: CB5 - Black IPA Total Grain Weight: 11,00 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura k Czas kroku Masch In Dodaj 27,60 l wody i ciepła do 58,0 C przez 2 58,0 C 10 min Saccharification Podgrzej aby uzyskać 66,0 C przez 5 min 66,0 C 80 min 72.2 Podgrzej aby uzyskać 72,8 C przez 4 min 72,8 C 15 min Mash Out Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min 77,6 C 10 min Sparge: Wysładzanie 27,59 l wody o temp 78,6 C Notes: ------ Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com ------------------------------------------------------------------------------------- Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Sam bym coś uważył, ale wszystkie fermentory zajęte 27,6l wody podgrzewasz do temp. 58 st. C i wtedy dodajesz wszsytkie słody? Czy dobrze rozumiem ten opis? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Mniej więcej, 58 - 66 i daje słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 W dniu 8.02.2020 o 10:34, Pabllo_Lodz napisał: BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: Black IPA Brewer: Asst Brewer: Style: Black IPA TYPE: Ze słodów Taste: (30,0) Podpowiedz jak ustawiasz berrsmitha? sciagnałem na triala 3 co jest lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Przymierzam się do zakupu CB5 ... mam jedno ważne dla mnie dzisiaj pytanie... jakiej wielkości jest kosz zacierny... średnica i wysokość ma może ktoś pod ręką? do tej pory zacierałem kociołkiem 30L z mieszadłem więc technologia z pompa będzie pewnym novum, dlatego przyglądam się tej dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 2 godziny temu, JsKefir napisał: Przymierzam się do zakupu CB5 ... mam jedno ważne dla mnie dzisiaj pytanie... jakiej wielkości jest kosz zacierny... średnica i wysokość ma może ktoś pod ręką? Wymiary to 30x46 cm, 12 kg slodu to max co wejdzie. Pojemność kosza w litrach to 35L. 2 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: Podpowiedz jak ustawiasz berrsmitha? sciagnałem na triala 3 co jest lepsze? Przepraszam ale nie rozumiem co jest lepsze? Profil masz na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Dziękuje za info. Widziałem że sprzedałeś sterownik oryginalny do CB5. Wymieniłeś na inny? Warto w coś zainwestować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 2 minuty temu, JsKefir napisał: Wymieniłeś na inny? Warto w coś zainwestować? Ja poszedłem w kierunku craftbeeryPi3, gdyż wcześniej miałem GF 30L bez sterownika i używałem go z Craftbeerypi3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Ja mam sterownik od Malinowy... i właśnie się zastanawiam czy ten oryginalny jest lepszy i w czym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Oryginalny jest gorszy bo nie jest przede wszystkim PID. Sam mam jeden kociołek przerobiony na sterownik od @Malinowy i jestem bardzo zadowolony. Aczkolwiek kupiłem od kolegi @Pabllo_Lodz GF że sterownikiem CBPi 3 i ten klarstein przerobiony pójdzie na sprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 ok, rozumiem, ze najlepszy CBPi 3, potem Malinowy a na końcu CB5. Skoro masz porównanie - co W CBPi 3 jest na korzyśc od Malinowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Moim zdaniem oba są bardzo dobre. Sterownik od @Malinowy prostszy w montażu i użytkowaniu. Ja mojego Klarsteina robiłem dla siebie i byłem z rozwiązania od @Malinowy bardzo zadowolony. Natomiast kupiłem GF ze sterownikiem CBPi bo łatwuej mi sprzedac stary kociołek już z porządnym sterownikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 42 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: Przepraszam ale nie rozumiem co jest lepsze? Tez nie mam pojecia ? To jeszcze tylko mi powiedz jak ustawiasz grzanie przy warzeniu 20 litowej warki i 40 litrowej. Na każdym etapie. No i powiedz czy mieszasz w trakcie zacierania zasyp czy nie mieszasz. bo tutaj mam wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 widzę ewaluujemy w tym samym kierunku a swoja drogą... istnieje gdzieś możliwość zakupu całego, gotowego sterownika na CBPi 3 ? Szukałem ale nic nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 1 minutę temu, JsKefir napisał: widzę ewaluujemy w tym samym kierunku a swoja drogą... istnieje gdzieś możliwość zakupu całego, gotowego sterownika na CBPi 3 ? Szukałem ale nic nie znalazłem Ja mam ten kociołek uwazyłem na nim juz kilka warek ale mam straszne problemy z wydajnością. Sama praca jest bardzo przyjemna. Nie rozumiem za toco mi da zmiana sterownika? Napewno strace gwarancje jak bede coś tam grzebać. A obecny sterownik nie robi problemów. Jedynie to moze temperatura grzania nie dochodzi do 100 stopni, ale to juz ni jak nie przeszkadza, przecież widzę że wrze, jest 99 stopni. trza wrzucac chmiele i warzyć chłodzenie też jest spoko. Wsadziłem tam jak ktoś poradził wąż spreżynowy do wysładzania w wiadrze, daje rady filtrować nim, a jak nie to można przecież ściągnąć z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Musisz sam złożyć:D dlatego jak ktoś nie ma możliwości polecam sterownik od @Malinowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 25 minut temu, JsKefir napisał: co W CBPi 3 jest na korzyśc od Malinowego? Moim prywatnym zdaniem interfejs i możliwość wszechstronnej konfiguracji, z tym iż nigdy nie używałem sterownika od kol. malinowy. 8 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Nie rozumiem za toco mi da zmiana sterownika? Napewno strace gwarancje jak bede coś tam grzebać. A obecny sterownik nie robi problemów. Jedynie to moze temperatura grzania nie dochodzi do 100 stopni, ale to juz ni jak nie przeszkadza, przecież widzę że wrze, jest 99 stopni. trza wrzucac chmiele i warzyć chłodzenie też jest spoko. Wsadziłem tam jak ktoś poradził wąż spreżynowy do wysładzania w wiadrze, daje rady filtrować nim, a jak nie to można przecież ściągnąć z góry. Nie wyobrażam sobie zlewania górą, dobry hoopstoper rozwiązuje problem. Ja chłodzę wymiennikiem i co do chłodzenia mam zlewać górą i dmuchać ustami? Jak zapycha się to znaczy że się nie nadaje. A zmiana sterownika to już czysta wygoda użytkowania. W CBpi3 mogę ustawić że jutro rano o 8ej zacznie grzać wodę, siedzę przed ekranem i obserwuję, nie muszę nom stop latać do kociołka. Moc zmniejsza się automatycznie, nie muszę wciskać dwóch guzików, klęcząc na kolanach i operować sterownikiem. To tyle z mojej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 22 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Tez nie mam pojecia ? To jeszcze tylko mi powiedz jak ustawiasz grzanie przy warzeniu 20 litowej warki i 40 litrowej. Na każdym etapie. No i powiedz czy mieszasz w trakcie zacierania zasyp czy nie mieszasz. bo tutaj mam wątpliwości. @Pabllo_Lodz Jeszcze gdybyś na to pytanie raczył mi odpowiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 3 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: To jeszcze tylko mi powiedz jak ustawiasz grzanie przy warzeniu 20 litowej warki i 40 litrowej. Na każdym etapie. No i powiedz czy mieszasz w trakcie zacierania zasyp czy nie mieszasz. bo tutaj mam wątpliwości. Nie umiem Ci odpowiedzieć, nie robię warek 20L, 47L gotowałem na 65% mocy. Jeśli mam mieszać zasyp podczas zacierania to po co Mi kociołek "automatyczny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Teraz, Pabllo_Lodz napisał: Nie umiem Ci odpowiedzieć, nie robię warek 20L, 47L gotowałem na 65% mocy. Jeśli mam mieszać zasyp podczas zacierania to po co Mi kociołek "automatyczny". Czy możliwe jest iż mieszając w kociołku zaciernym cały czas mogłem obniżyć swoją wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) 4 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Czy możliwe jest iż mieszając w kociołku zaciernym cały czas mogłem obniżyć swoją wydajność? Nie, teoretycznie powinieneś zwiększyć kosztem jakości. Mniej klarowna brzeczka. Sprawdź innym termometrem czy masz poprawną temperaturę. Bo może przekłamuje Ci sterownik. Przy mieszaniu to powinieneś mieć wydajność 80% i więcej. Edytowane 9 Lutego 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 @Pabllo_Lodz powiedz mi proszę co to znaczy dodatek wody filtracji 4,5l? to jest stosunek wody do ziarna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Martwa strefa pod koszem, tyle trzeba doliczyć i dodać wody do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 3 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: Martwa strefa pod koszem, tyle trzeba doliczyć i dodać wody do zacierania. cos ostatnio czułem ze moze to być kluczowe. A właśnie jak zlewasz to, to objętość 5 litrów która jest pod kranem liczysz jako straty tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się