Skocz do zawartości

APA - prośba o weryfikację


grzegorz134

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do pierwszego zacierania, znalazłem przepis i mam 2 pytania: odnośnie przerw (czy robić 2 czy jedną w 68 st?) i chmielenia (czy 10 min to nie za mało?)


Rozmiar warki

  • Oczekiwana ilość gotowego piwa 12 L
  • Straty z fermentacji 5 %
  • Rozmiar ze stratami z fermentacji 13.8 L
  • Czas gotowania 60 min
  • Szybkość odparowywania 10 %/h
  • Ilość gotowanej brzeczki 16.5 L


Zacieranie

  • Wydajność zacierania 75 %
  • Stosunek wody do ziarna 3.5 L / kg
  • Ilość wody do zacierania 12.3 L
  • Całkowita objętość zacieru 15.8 L


Kroki

  • Temp 62 C, Czas 45 min
  • Temp 72 C, Czas 15 min
  • Temp 78 C, Czas 10 min


Zacieranie krok po kroku
Podgrzej 12.3 L wody do zacierania do 68C
Przetrzymaj zacier 45 min w 62C
Przetrzymaj zacier 15 min w 72C
Przetrzymaj zacier 10 min w 78C
Wysładzaj używając 7.7 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 16.5 L brzeczki

Surowce fermentujące

  • Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  • Ziarno Viking Pale Ale malt 2.5 kg (71.4%) 80 % 5
  • Ziarno Monachijski 1 kg (28.6%) 80 % 16

Chmiele

  • Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
  • Gotowanie Simcoe 50 g 10 min 13.2 %
  • Na zimno Galaxy 50 g 2 dni 15 %

Drożdze

  • Safale US-05 Ale Suche 11 g Fermentis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

50g na 10min da Ci ok 25-30 IBU. Zapytaj siebie czy Ci taka goryczka wystarczy. Możesz dać 10g na 60min i 40 na 10 otrzymasz ok 50 IBU. To z kolei może za wysoko. 

 

Ja bym tam zacierał jedną przerwą plus wygrzew. 

 

28% monacha to sporo może być wyraźną słodowość. Chyba że masz to przemyślane. 

Wolałbym dać 20% pszenicznego i max 3% jakiegoś karmelu. Ewentualnie 3% karmelu i reszta pale. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.