osatronix Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 (edited) Dzien Dobry, Na moja 15 warke chce uwarzyc RISa 24blg. Postanowilem przed tym uwarzyc Dry Stout 12blg i zebrac gestwe, aby dodac do RISa. Uzyelm drozdzy -FM13 Irlandzkie ciemności-. Nie moglem uwarzyc wczesniej i starter zrobilem jeden dzien po terminie przydatnosci. Fermentacja ruszyla be problemu, ale rurka dosc szybko przestala bulkac. po 10 dniach zeszlo do 4.5blg. Zastanawiam sie czy moge uzyc ta gestwe bezposrednio do RISa czy moze zrobic z niej starter? Czytalem, ze nie potrzeba robic startera z gestwy, ale chcialbym byc pewny, ze drozdze sa rozruszane i w odpowieniej ilosci zanim je wrzuce do mocarza. Chce uzyc cala gestwe jaka zostanie po Dry Stout. Pytanie brzmi - gestwa bezposrednio czy starter na gestwie? Dziekuje. Z powazaniem osatronix Edited January 22, 2020 by osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 Nie ma potrzeby robić starteru z gęstwy. Zadaj jej odpowiednią ilość wg kalkulatora np mrmalty. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 Bezpośrednio. osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted January 22, 2020 Author Share Posted January 22, 2020 Dzieki. Tak zrobie. Wychodzi mi w kalkulatorze, ze potrzebuje troche ponad 100ml na 15l. pozdrawiam osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 (edited) Coś mało to się wydaje. Raczej na pewno nie na 20 litrów? Ogólnie do takiego mocarza możesz dać spokojnie nawet z 50% więcej niż Ci pokazuje kalkulator. A, już widzę, że 15 litrów, ale i tak coś mało. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html tutaj sobie policz. Edited January 23, 2020 by Oskaliber osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted January 23, 2020 Author Share Posted January 23, 2020 Czesc, W sumie to wrzuce wszysko co mi zostanie po Dry Stoucie. Mysle, ze nie zaszkodzi. Gestwa bedzie tylko 2 dni czekala. dzisiaj zbieram a w sobote bede zadawal. Jeszcze raz dzieki. Pozdrawiam osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 Żebyś też nie przegiął w drugą stronę. Za dużo to też w sumie nie dobrze (chociaż lepiej za dużo niż za mało) osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted January 23, 2020 Author Share Posted January 23, 2020 Wrzucam zrzut ekranu z MrMalty. Gestwe bede przemywal i zadawal sam 'krem' wiec wydaje mi sie, ze te suwaki ustawilem OK. Co myslicie? pozdrwaiam osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 Zostaw suwak na środku. Tam powinno ci wyjść ok 150 ml i taka bedzie bezpieczna ilość na RISa.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted January 23, 2020 Author Share Posted January 23, 2020 OK. Pokazuje 135ml. Mysle, ze tyle zbiore bez problemu. Dzieki. pozdrawiam osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 @osatronix, policzył Ci ten kalkulator, że potrzeba 270 mld komórek. To daje: 270 mld / (24°Blg · 15l) = 0,750 mln / °Blg / ml Mnie się wydaje, że taki mocarz to potrzebuje 1,250 mln / °Blg / ml, a co najmniej okrągły milion. osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 Dolny suwak na pewno zbyt optymistycznie ustawiłeś. Najedź sobie na niego myszką i zobacz jaka jest podpowiedź. Ja mniej niż 15% nie ustawiam. Na Twoim miejscu bym dał koło 200ml gęstwy. Przy takim piwie ciężko przesadzić, a z kolei łatwo dać za mało. osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted January 27, 2020 Author Share Posted January 27, 2020 Ahoj Dalem 250ml gestwy. Po 5 godzinach juz sobie bulkalo. Temperatura fementacji okolo 19C Cala niedziele zasuwala rurka i piany bylo na okolo 15cm. Dzisiaj rano sprawdzilem i piana opadla a intensywnoc bulkania spadla z bulk na 2 sekundy do bulk na 7 sekund. 250ml to chyba nie byla przesada. Dzisiaj wieczorem sprawdze co sie dzieje i napisze. Dzieki. osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 Spokojnie, do RISa nie zaglądaj najlepiej przez najblizsze 3 tygodnie, niech sobie drożdże na spokojnie posprzątają.Potem jak baling nie bedzie sie zmnieniał to mozesz go na cichą zlaż znad drozdzy na miesiąc lub wiecej jak Ci sie nie spieszy i dopiero w butelki.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted January 27, 2020 Author Share Posted January 27, 2020 Nie ma pospiechu. Potrzymam 3 tygodnie i dodam platki po bourbonie. Bede pisal co sie dzieje. Dzieki. z powazaniem osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted February 19, 2020 Author Share Posted February 19, 2020 Witam Serdecznie, Mierzylem wczoraj BLG i zeszlo do 7. Poczekam do jutra i zobacze czy jeszcze cos zejdzie. 12 dni temu zalalem whisky platki debowe po bourbonie i bede dawal na cicha. Jak sprobowalem to wydal mi sie naprawde niezly. Alkoholu wogole nie czulem za to duzo palonosci i goryczki. Podoba mi sie! pozdrawiam osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted February 21, 2020 Author Share Posted February 21, 2020 Dzien Dobry, Wczoraj zlalem RISa na cicha. Potrzymam pare dni i dodam platki debowe. Mam maly problem. Zrobilem test FFT i wtedy BLG zeszlo do 6. W fermentorze bylo 7-7.2BLG. Zastanawiam sie czy to nie bedzie problem przy refermentacji. Jezeli dodam glukozy, a te 1-1.2BLG w piwie zostalo to boje sie, ze sie piwo przegazuje/bedzie wybuchac. Mialem zamiar dodac swiezych drozdzy do refermentacji. Czy mam dodac drozdzy bez glukozy, a one sobie dojedza ta resztke czy dodac glukoze mimo wszystko? Dziekuje. z powazaniem osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now