teleton Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Cześć Dokonałem dziś zakupów w Browamator Kapslownica ręczna GRETA Kapsle 26 mm - 100 szt OXI One --- przyjazny i skuteczny środek do dezynfekcji --- 100 g Butelki Vichy do piwa - 500 ml - 20 szt w kartonie Ekstrakt słodowy Muntons Wheat - Pszeniczny - 1,5 kg oraz zestaw mini browar z allegro: http://www.allegro.pl/item1087225062_zestaw_do_produkcji_piwa_prawdziwy_mini_browar_23l.html + Cukromierz -4+35 Blg dokładność 1/2 Blg ,MIERNIK DO ALKOHOLU 0-90% Czytam forum już od jakiegoś czasu no i postanowiłem spróbować swoich sił....w planach ma też w przyszłości spróbować produkcji mocniejszych trunków ,ale to później na razie kompletuję sprzęt. Miło mi jest Was poznać i nie ukrywam ,że liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Midriel Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Cześć i czołem. A skądyś jest Waszeć? Jak na początek to sprzęt dość ciekawy... Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Czytam forum już od jakiegoś czasu no i postanowiłem spróbować swoich sił....w planach ma też w przyszłości spróbować produkcji mocniejszych trunków ,ale to później na razie kompletuję sprzęt. Czytasz a kupujesz byle co na allegro Witaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Witaj I życzę udanych warek. A skąd Kolega wytrzasną taki awatar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teleton Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Jestem z okolic Turku , a czemu badziewny sprzęt co z nim nie tak? Avaterek wynalazłem gdzieś w necie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Eee tam Anteks wg mnie trochę przesadza. Poza tym że przepłaciłeś to na początek może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Witaj. Dasz radę.... tylko następnym razem butelki możesz kupić w hurtowni (skrzynka + 20 butelek = 15zł). A i cały komplecik mogłeś już kupić na browamatorze lub homebrewing.... z wszystkim (kapslownica, kapsle). Następnym razem (surowce) staraj się kupować w jednym sklepie - zapłacisz raz za wysyłkę. Chcesz to jasne piwo Coopersa robić z ekstraktem pszenicznym?? Coś wyjdzie... wypijesz... napiszesz jak smakowało. Ja wczoraj zabutelkowałem Bittera Coopersa. Powodzenia !! Edytowane 30 Czerwca 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teleton Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Witaj.Chcesz to jasne piwo Coopersa robić z ekstraktem pszenicznym?? No wiem ,że chyba nie za dobre zestawienia, ale tak to jest jak się zakupy robi w podnieceniu ...hhehhe No zobaczymy co wyjdzie. Czekam na przesyłki jeszcze nie przyszły, ale jak dojdą biorę się do roboty i fajnie by było jak ktoś by mi za pierwszym razem dał dobre rady. Najchętniej na GG jakby ktoś miał czas i browarek do spicia w miedzy czasie w dobrym towarzystwie czyli , ze mną heheheh Pozdrowienia dla wszystkich piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Witam, No to jak sprzęt już w drodze to wnet pierwsza warka. Na kiedy planujesz warzenie? Ile masz stC do fermentacji piwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teleton Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 (edytowane) No sądzę ,że pierwsza warka koło piątku przyszłego czyli 9 lipca ( po wyborach ) No teraz w domu mam około 24 oC , ale kopia mi piwniczkę w gospodarczym powinna być gotowa do 9 lipca to zmierzę temperaturę i zobaczymy ile tam stopni. Bardzo dziękuję @coelian , który dał mi super instrukcję do pierwszej mojej wraki. Jak wyjdzie to masz u mnie buteleczkę . Wielki plus poszedł do @coelian. Edytowane 1 Lipca 2010 przez teleton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Od razu możesz mu dać + . To dobry zwyczaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teleton Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 (edytowane) No to pierwsza Warka nastawiona o 15 :10 Oto foto : http://www.postimage.org/image.php?v=TsxPuj9 Pewnie nie wyjdzie w czasie wlewania brewkitu wpadła mi puszka do fermentatora , później źle postawiłem fermentator i wygiął kranik z litr uciekł Ale co tam podoba mi się ,czekam czy drożdże ruszą i biore się teraz za zacier na bimbała 1410 1h - nic nie bąbelkuje ( lecę po kasztelana ) Edytowane 8 Lipca 2010 przez teleton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 No to pierwsza Warka nastawiona o 15 :10 Oto foto : To jest burzliwa? To wywal tę rurkę z wodą i zatkaj dziurę kłębkiem waty/kulką z ręcznika papierowego. I staraj się przez tydzień nie zaglądać do fermentora (wiem, że przy pierwszym piwie to praktycznie niewykonalne, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 No to pierwsza Warka nastawiona o 15 :10 Oto foto : To jest burzliwa? To wywal tę rurkę z wodą i zatkaj dziurę kłębkiem waty/kulką z ręcznika papierowego. I staraj się przez tydzień nie zaglądać do fermentora (wiem' date=' że przy pierwszym piwie to praktycznie niewykonalne, ale... [/quote'] Naprawdę trudno jest zaobserwować burzliwą fermentację 30 min po zadaniu drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Mumin raczej miał na myśli etap produkcji, niż fakt ze burzliwa już sie zaczęła;) I miał racje, przy burzliwej CO2 może wręcz wychlapać wodę z rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teleton Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 (edytowane) Panowie zacier też zrobiony No to czekam.... Nic na razie nie bulgocze ....hheheheheh http://s2.postimage.org/yc4Wi-79ac3f175f6b8e2861f6b097d98fe0af.jpg zacierek już pięknie zaczyna żyć..... No to chyba wszystko idzie ku dobremu , drożdże pracują jak ta lala Filmik Edytowane 9 Lipca 2010 przez teleton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się