Skocz do zawartości

Puree/Pulpa owocowa a BLG


esen1a

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Będę chciał dodać na cichą puree z moreli + jakieś suszone morele. Jaki to ma wpływ na BLG i ilość alkoholu. Załóżmy że piwo np. Belgian Pale Ale ma 15 BLG, odfermentowało do 3 BLG. Daje na cichą puree... i tutaj nie wiem czy mam zmierzyć BLG tego puree czy może rozsądniej BLG piwa po dodaniu puree? Jak to się ma do ponownej fermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodatek owoców wbrew pozorom nie podniesie Ci bardzo alkoholu. Oczywiście fruktoza zawarta w owocach zostanie przefermentowana, ale owoce zawierają w sobie głównie wodę, która piwo Ci rozcieńczy. Nie przykładałbym do tego większej wagi, ale jeśli chcesz być dokładny to proszę bardzo.
 

ekstrakt rzeczywisty (waga piwa x ekstrakt brzeczki podstawowej + waga owoców x stężenie cukru w dodawanym owocu) / (waga piwa + waga owocu) = o ile wzrosło blg w piwie.

 

Stężenie cukru w pulpie najlepiej zmierzyć refraktometrem.

 

Wagę piwa możesz obliczyć z wzoru:

 

ekstrakt brzeczki podstawowej (w skali OG) x objętość piwa (w litrach) x waga 1l wody (0,9982 kg w 20C)

 

Wzory zaczerpnięte z Piwowara nr 31.

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.