Mdzl Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Opierałem się na tej recepturze - http://blog.homebrewing.pl/milkshake-ipa-z-mango-i-czarna-porzeczka-receptura/ Mango poszło 850g, laktozy 700g. Nie byłem zadowolony z wydajności i mocno wysłodziłem - wyszło 25L 14.7BLG (po laktozie) Spróbowałem dziś piwa(po 8 dniachfermentacji) i ogólnie jest ok, ale piwo ma taki dziwny orzechowy (?) posmak. Trochę jakby drożdżowy? Drożdże zadawałem w temperaturze 18c i piwo było w pokoju z otwartym oknem. Ogólnie ostatnio spadła nieco temperatura i zorientowałem się, że temperatura spadła do 16c - chyba trochę mało jak na US-05. Mogło to mieć taki wpływ na smak? Okno zamknąłem i jest znowu 18c. Fermentuje piwo w zasadzie bez chmielu (chmiel dodany na koniec gotowania, do fermentora piwo trafiło już bez chmielu). Obecnie ma 5 BLG, sprawdzę jutro czy schodzi. W planach chemielenie na zimno przez dodanie 50g Simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 US-05 pocisną nawet przy 12stC bez problemu, jaki chmiel był do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdzl Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Tak jak w recepturze - Ekuanot na studzenie (nie mam chłodznicy więc w wannie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Moja rada jest taka że smak piwa należy oceniać dopiero jak piwo jest gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdzl Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Jasne, tylko że takie coś powinno skłaniać do zastanowienia. Przy przelewaniu dziś na cichą czułem ten 'smak' w aromacie. Obstawiam, że to coś na styku drozdzeże - pulpa mango - laktoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Robiłem dwa razy to piwo i przy tej ilości mango 850g, nie poczujesz. Ja na warkę 25L dałem 1.5kg mango i nie było czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdzl Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 W sumie chyba nigdy nie piłem mango milkshake, ale coś mi ogólnie nie gra. Jest taki mało ciekawy aftertaste, i w sumie nie wiem z czego pochodzi i co nie zagralo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się