Alchemik84 Posted February 16, 2020 Share Posted February 16, 2020 Witajcie, Dziś warzylem kolejna warkę. Niestety popełniłem błąd ale nie wiem czy ma to znaczenie. Czyscilem fermentator NaOH, wylalem roztwór do zlewu i jeszcze nie przepłukałem fermentatora. Po chmieleniu wyciągnałem worek z chmielem z brzeczki i położyłem go na wewnętrznej stronie pokrywy fermentatora - pewnie były na nim resztki NaOH. Potem chciałem wycisnąć worek z chmilinami. Kiedy zorientowałem się co zrobiłem dale pod kran te chmieliny - co by wypłukać to co mogło być sody na worku - a potem wycisnąłem resztę brzeczki i do gara. W sumie głupio zrobilem ale było minelo. Warka do wyłania czy nie przejmować się jakimiś śladowymi ilościami NaOH. Roztwór był 3 %. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted February 16, 2020 Share Posted February 16, 2020 Za mało tej sody, Będziesz miał ciut więcej jonów Na+ w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alchemik84 Posted February 16, 2020 Author Share Posted February 16, 2020 Ufff dzięki! Szkoda by było nie ukrywam. Musze być bardziej uważny! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gr000by Posted February 16, 2020 Share Posted February 16, 2020 Małe ilości NaOH przereagują z wydzielającym się podczas fermentacji/refermentacji CO2 do NaHCO3, który nie jest szkodliwy. Dodatkowo, roztwór był rozcieńczony i ilości niemalże śladowe, to nie powinno sprawić problemów ze smakiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now